Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Ellen van den Adel
Ellen van den Adel
18 november 2012

Wereldsucces conferentie Closing the Loop

“Inspiring!” “Practical!” “Innovative!” “Connected!” Zie hier enkele kwalificaties van deelnemers van de conferentie Closing the Loop over de circulaire economie. Niet minder dan 12 nationaliteiten bezochten deze ‘Experience!’ van P+ en partners Work on Progress, MVO Nederland en The Circle Economy. In totaal zagen 141 deelnemers hoe de circulaire economie nu al in de praktijk werkt.

Wat de organisatoren vurig hoopten, kwam uit. Closing the Loop werd niet een conferentie met een praatje en een kopje koffie, maar ‘een ervaring voor de deelnemers’. Deze wens werd bij aanvang uitgesproken door hoofdredacteur Jan Bom van P+, die de gasten verwelkomde uit onder andere Zweden, Denemarken, Duitsland, Italië, Spanje, de Verenigde Staten, Canada, Letland, Groot Brittannië, België en Frankrijk. Na afloop bleek dat er een soort van ‘Verenigde Naties van de Circulaire Economie’ was ontstaan, want vele visitekaartjes wisselden van eigenaar met veel beloftes van toekomstig contact.

P+ had in de vorm van mini-bijeenkomsten ‘P+ Live@Night’ al de nodige ervaring met het organiseren van een intensieve vorm van kennisuitwisseling. Deze lijn werd in de Masterclasses voortgezet, waar vooral belangstelling was voor de ontwikkelingen in de textiel, de afvalverwerking, voedsel en industriële productie, maar toch ook in het bankwezen en de service-industrie.

Bom benadrukte bij aanvang dat de praktijkvoorbeelden hem niet tastbaar genoeg konden zijn. Zijn oproep luidde dan ook: ‘Let’s get.. practical!’  Hij vroeg Annabelle Bennett van de Britse consultancy Trucost herhaaldelijk of ze de nieuwe sportschoenen van PUMA kon laten zien, het bewijs dat dit bedrijf serieus leert. Twee jaar geleden maakten Trucost en Puma samen bekend dat de positieve bedrijfsresultaten in feite negatief hadden moeten zijn, als alle kosten waren meegerekend die nu op de planeet worden afgewenteld, zoals watergebruik en vervuiling. Door deze calculatie maakte Puma, maar volgens Bennett ook alle andere grote bedrijven op deze wereld, meer dan 100 miljoen euro per jaar verlies. De nieuwe schoenen, waar geen leer meer in is verwerkt maar opnieuw te gebruiken kunststof, heeft al een kleinere voetafdruk. Ook die rekensom liet Bennett zien in haar masterclass, waar ook een vertegenwoordigster van Puma aanwezig was.

Andere bedrijven die Closing the Loop bezochten: H&M, C&A, Deloitte, Douwe Egberts, DSM, Enviu, Filatura Vera, G-Star, Rode Kruis, I:Collect, Philips, Rabobank, We Europe en vele anderen.

Tijdens de conferentie werd door tal van ondernemingen, waaronder FrieslandCampina en Interface, bewezen dat de circulaire economie al een realiteit is.

Bom vroeg ook speciale aandacht voor Ellen van den Adel, de drijvende kracht achter de conferentie. Van den Adel wist de partijen te bundelen die de eerste automatische sorteermachine voor gebruikt textiel lieten bouwen, met steun van het Eco Innovation programma van de EU. De onthulling van deze intelligente lopende band op 15 november was een wereldpremière. Bom noemde Van den Adel dan ook de ‘Grand Lady’ van deze conferentie, omdat ze tijdens de voorbereiding het onderwerp ‘circulaire economie’ ook nog eens had uitgebreid naar tal van andere sectoren, zelfs de bouw, met het Turntoo-concept van architect Thomas Rau. Dat deze opzet slaagde was mede te danken aan de partnerschappen met MVO Nederland en The Circular Economy, de organisatie van Robert Jan van Ogtrop die de conference als ‘verlicht CEO’ opende.

Door de overweldigende positieve response, zijn de organisatoren vast van plan vervolgactiviteiten te ondernemen. Bom en P+ gaan deze ‘grote’ conferentie aanvullen met kleinere sessies en bijeenkomsten met partners, gekoppeld aan artikelen in het tijdschrift, zodra nieuwe praktijken op het gebied van de ‘circular economy’ een feit zijn.

Michiel Schuurman van MVO Nederland ziet de conferentie als het startschot voor een ‘community’, die hij verder wil gaan uitbouwen. Zijn oproep luidt: “Heeft het congres u geïnspireerd om binnen uw onderneming ook aan de slag te gaan? Sluit u dan aan bij de Community of Practice Circulaire Economie (CoP CE). Hierin verkennen groepen bedrijven de kansen en dilemma’s van circulaire business modellen en producten en werken zij toe naar concrete handelingsperspectieven en pilots. De Cop CE is geïnitieerd door MVO Nederland in samenwerking met de Circle Economy, OPAi, TU Delft en TurnToo. (m.schuurman@mvonederland.nl)”

Ellen van den Adel duikt verder de diepte in met een nieuw bedrijf: “In the ‘Cooperation of Good’ you have the opportunity to join a workshop program in which your cross functional team works together with teams from other companies, with materials & energy experts, with trend watchers, with green marketing experts, etc. You will come to concrete new product and/or business propositions from the circular economy perspective, whilst being in constant connection with end consumers via online and offline activities. Co-creation is a key word in this program.”

Christaan Kraaijenhagen gaat door met The Circular Economy en het bedrijd Fair Focus. Zijn voornemen: "Make the circular economy actionable as driver for Innovation & Business Creation. Fair Focus Firm translates the circular economy principles into product, service and business model innovation. The experienced professionals of Fair Focus Firm add the necessary momentum to your sustainable initiatives so you can make a profit to be proud of."
 

Cooperation of Good

Fair Focus