Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
07 februari 2014

Gratis wifi voor de armen van deze wereld

Een plan om alle armen van deze wereld aan gratis wifi te helpen. En onszelf natuurlijk ook, en passant.

Vanaf 2015 moet iedereen gratis kunnen internetten met WiFi vanuit de ruimte. De Amerikaanse non-profit-organisatie Outernet wil daarvoor honderden mini-satellieten in een baan om de aarde brengen.

De satellieten moeten worden uitgerust met zogenaamde multicast WiFi. Dat betekent dat mensen met WiFi alleen gegevens kunnen ontvangen, maar Outernet belooft dat er later ook tweerichtingsverkeer mogelijk is. Het wereldwijde, volgens de bedenkers goedkope communicatiesysteem richt zich op mensen die geen beschikking hebben tot volwaardig internet, maar wel tot bijvoorbeeld een smartphone met WiFi. Op een continent als Afrika is dat bijvoorbeeld het geval, bij gebrek aan vaste telefoonverbindingen.

Zelf denkt Outernet dat het systeem zijn nut kan bewijzen door actuele informatie te bieden over natuurrampen, het ontwijken van staatscensuur, en de aanbod van crowdsourced nieuws en kennis.
Als satelliet heeft Outernet de CubeSat in gedachte. Dit is goedkope mini-satelliet van tien bij tien centimeter en met een gewicht van niet veel meer dan één kilo.

Grondstations moeten er voor zorgen dat de CubeSats constant een stroom aan informatie ontvangen. Welke informatie Outernet de ruimte instuurt zal door vrijwilligers worden besloten. Zelf denkt Outernet dat onder meer Wikipedia in zijn geheel de ruimte in kan, maar ook lokaal en internationaal nieuws, open-source-software, (academische) cursussen en handleidingen, landkaarten en zelfs bitcoins.

Outernet is voor zijn bekostiging deels afhankelijk van donaties. Verder krijgen deze idealisten ook geld van het MDIF, een investeringsfonds voor onafhankelijke media.

Website van Outernet