Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Prinses Máxima, Maria van der Heijden (r) en Ellen Tacoma
Prinses Máxima, Maria van der Heijden (r) en Ellen Tacoma
18 september 2012

Máxima: 51.300 banen voor Indiase vrouwen

Prinses Máxima was erbij om de mijlpaal van 5 jaar Women on Wings extra stevig in de grond te slaan. Voor niet minder dan 51.300 vrouwen zijn in India banen gemaakt. Het moeten er over 5 jaar een miljoen zijn.

Founding Mothers Maria van der Heijden en Ellen Tacoma zitten nog steeds op schema. Ze willen het aantal banen voor vrouwen op het platteland van India elk jaar verdubbelen. De 50.000 banen van vandaag moeten er volgend jaar dus 100.000 zijn en het jaar daarop 200.000…

Bij het feestje van 5 jaar hard werken heerst onder de vrijwilligsters een aanstekelijk enthousiasme. De organisatie heet Women on Wings, en de meeste vrouwen die erbij waren in Austerlitz, lijken inderdaad boven zichzelf uit te stijgen. De organisatie steunt inmiddels op 50 Nederlandse experts.

Naast de fraaie tussenstand kon er ook nog een ander concreet plan aangekondigd worden. Samen met de Foundation van Ikea wordt een grote werkplaats gerealiseerd, waar de Indiase vrouwen maandverband gaan produceren. Het blijkt een product waar een goede vraag naar is. Menstruatie is in India een delicaat onderwerp: de helft van de meisjes denkt zelfs dat het een ziekte is. Ze blijven dan ook thuis, volgenhun school niet, lopen achterstanden op en verlaten veel te vaak school of opleidingen zonder een diploma. De vrouwen die door Women on Wings zichzelf en hun kinderen een toekomst verschaffen, verkopen het maandverband zelf in hun dorpen en geven er tegelijkertijd voorlichting bij. Women on Wings werkt sinds 2011 samen met de Ikea Foundation: CEO Per Heggenes maakte op het feestje de komst van de werkplaats bekend.

Nieuwste partner van Women on Wings is Hyva, naast DHL ook een onderneming die gespecialiseerd is in logistiek, ook al betreft jhet hydraulische systemen voor trucks en andere transportwagens. Hyva heeft ook in India een vestiging. AkzoNobel geeft al sinds 2009 kleur aan de projecten van Women on Wings, soms letterlijk door te helpen logo’s op werkplaatsen te schilderen, met sjablonen. Cordaid is de oudste partner en al sinds 2008 van de partij.

Maria van der Heijden is er trots op dat dit resultaat is bereikt zonder ooit 1 cent subsidie te hebben ontvangen. "We zijn er gewoonweg nooit aan begonnen. Je moet je helemaal schikken naar de subsidievoorwaarden om geld te krijgen." Haar glunderende gezicht maakt de rest van zin af: "En kijk nu eens hoe ver wij desondanks gekomen zijn." 

Ook onze felicitaties en wat goed om deze tussenstap zo vrolijk te vieren.

Website Women on Wings