Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
wootex
wootex
21 mei 2016

Kozijnen van ingezamelde kleding

Niet alle ingezamelde kleding is goed genoeg om naar Afrika te sturen. VIVE Innovation maakt er nu balken en palen van, onder de merknaam Wootex. Waarom geen kozijnen, eigenlijk?

In sterkte, verwerkingsgemak en toepassingsmogelijkheden verschilt Wootex volgens de makers nauwelijks van hout. Wootex producten laten bovendien geen splinters los, gaan niet rotten en zijn weersbestendig. De levensduur overtreft zelfs die van kunststof of hout, zónder dat een verf- of andere beschermlaag nodig is. Alhoewel een grauwzwart kozijn best een fleurig verfje kan gebruiken.

Het is een fraaie oplossing voor een probleem dat kledinginzamelaars al langer kennen. Niet alles wat mensen inleveren is geschikt om nogmaals te dragen. Van de onbruikbare restanten wordt onder andere poetskatoen gemaakt, maar ook dan blijft er nog heel veel materiaal over. Door deze fractie voor recycling ongeschikte kleding voor de helft te mengen met LDPE (lagedichtheidspolyetheen uit plastic zakken) ontstaat een nieuw robuust materiaal, dat geschikt is voor traditionele toepassingen.

De bouw is een traditionele bedrijfstak, waar nieuwe producten per definitie wantrouwig worden bekeken. Het zal daarom niet meevallen om dit materiaal te slijten als kozijnen. Planken, balken en vierkante palen worden nu al wel op de webshop aangeboden. Het is echter een markt die nu ook al bediend wordt door producenten van producten die volledig uit kunststof bestaan, gemaakt van ingezameld plastic. Je kunt niet alle parken volzetten met bankjes.

Maar is het zo’n gek idee? VIVE Innovation liet het materiaal al testen. Kiwa onderzocht als onafhankelijk certificeringsinstituut de mechanische eigenschappen en rapporteerde onder meer een buigsterkte van 8 tot 18 MPa, treksterkte van 2 tot 9 MPa, buigmodulus van 600 tot 1150 MPa en een wateropname van minder dan 0,5 procent.

De milieuwinst is ook berekend. Wootex krijgt deze zomer een fabriek in Nederland die 3,5 miljoen kilo aan CO2-emissie kan besparen, omdat de kleding niet langer verbrand wordt. Het staat gelijk aan 180.000 bomen die een jaar lang groeien.

De prijzen van de ronde palen met punt bedragen beginnen bij 3,40 euro per meter, excl. BTW.

Een balk van 6 bij 2,5 cm kost 6,05 euro, incl. BTW. De balken zijn verkrijgbaar in vijf verschillende gangbare maten.

De webshop met wootex producten