Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Binnentuin Essent Den Bosch
Binnentuin Essent Den Bosch
08 november 2013

Essent: beste werkplek van Nederland

Er is geen betere werkplek in Nederland dan het hoofdkantoor van Essent in Den Bosch. De energieleverancier is uitgeroepen tot winnaar van de Winning Workplace Award 2013.

Deze tweejaarlijkse award is een onderscheiding voor kantoorgebruikers die op een vooruitstrevende en innovatieve manier invulling geven aan trends en ontwikkelingen op de kantoorgebruikersmarkt. De winnaar is door een onafhankelijke en professionele jury gekozen uit de drie genomineerden, de andere twee waren de collega’s van Eneco en Makro Nederland.

Wij kennen het gebouw ook een beetje, en het is inderdaad qua pand een fraaie combinatie van klassiek gebouw met moderne aanbouw. Veel glas houdt de vergaderruimtes transparant: er valt een hoop te zien en de koffiejuffrouw zie je al van verre aankomen. De hal is monumentaal groot, met kunst die refereert aan energie. Dat ook de werksfeer zo goed scoort, is bijzonder, want de organisatie doorgaat een stevige verandering, van productiegericht, naar puur verkoopgericht. Het moederbedrijf RWE in Essen, Duitsland, heeft de productietaken overgenomen.

Die transformatie loopt blijkbaar naar wens, want dit jaar heeft de jury speciaal aandacht besteed aan HR-aspecten die gerelateerd zijn aan werkplekinnovatie, ‘zoals de impact op de cultuur en de formele en informele interne communicatie en het creëren van een open en innovatieve cultuur’. 

Eelco Hoet, Director Tenant Representation van vastgoedontwikkelaar Jones Lang LaSalle en voorzitter van de jury, zei: “Essent is een fantastische winnaar. Met het concept ‘@nders Werken’ en de manier waarop dit is geïmplementeerd, is Essent een voorbeeld voor kantoorgebruikers in Nederland. Het bedrijf is ongelofelijk sterk in het onophoudelijk blijven zoeken naar het optimum tussen de behoeften van de medewerkers, productiviteitsverbetering, kostenreductie, flexibiliteit, klanttevredenheid en duurzaamheid. Vanaf het allereerste moment zijn medewerkers zo veel mogelijk betrokken bij het veranderingsproces en is er gezorgd voor een stevige borging binnen de organisatie. Essent volgt daarbij een integrale aanpak en blijft continu zoeken naar verbeteringen.”

De jury heeft haar oordeel vooral gebaseerd op de ‘human impact’ van de gekozen werkplekstrategie. De genomineerden zijn beoordeeld op de aspecten gebouw en werkplek, locatie, samenwerking met derden, HR-beleid en cultuur. Het juryrapport zegt over deze aspecten bij Essent: “Bij de start van het project ‘@nders Werken’ is Essent niet over één nacht ijs gegaan. Vanaf de start is het project procesmatig aangepakt en hebben HR, IT en facility management multidisciplinair samengewerkt. De directie is vanaf het allereerste moment actief betrokken en via stuurgroepen zijn de belangen van de medewerkers geborgd. Thuis- en elders werken zijn integraal onderdeel van het project ‘@nders Werken. Medewerkers zijn intensief begeleid bij hun keuze voor werken op kantoor, thuis of elders en worden ook financieel ondersteund bij het inrichten van een goede thuiswerkplek. Met name op het gebied van facility management is veel veranderd, onder meer door intensief samen te werken met diverse externe partijen.”

De conclusie van de jury is dat het project @nders Werken op een zeer integere, grondige en procesmatige manier is opgezet en uitgerold. Het project heeft een positieve impact op alle aspecten van de bedrijfscultuur en de werkbeleving van heel veel medewerkers van Essent. Over alle details is nagedacht en deze nieuwe aanpak is doorgevoerd en geborgd tot in alle haarvaten van de organisatie.

In totaal schreven zich 23 organisaties in voor de Winning Workplace Award 2013. Vorige keer won Vodafone.

Meer over deze prijs

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier