Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
yasemine cegerek
yasemine cegerek
04 september 2014

PvdA: Is er overheidsgeld gemoeid met statiegelddeal?

Het Tweede Kamerlid Yasemin Cegerek van de PvdA wil weten of er overheidsgeld is gemoeid met de statiegelddeal. Onduidelijk is wie de afkoopsom zou moeten betalen.

Yasemin Cegerek stelde de schriftelijke vragen vandaag aan haar partijgenote Wilma Mansveld, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Ze refereerde daarbij naar het artikel uit P+ ‘Lidl en Aldi afgekocht’.

Hieronder de 5 vragen.

1. Kent u het bericht ‘Lidl en Aldi afgekocht’?
2. Klopt het bericht dat het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) dat Aldi en Lidl  en financiële vergoeding heeft aangeboden om af te zien van hun eigen succesvolle gesloten statiegeldsystemen? Zo ja, hoe beoordeelt u dit opmerkelijke feit?
3. Kunt u garanderen dat bij deze deal geen belastinggeld gemoeid is?
4. Bent u net als de PvdA verbaasd dat Aldi en Lidl blijkbaar deze stap gaan nemen terwijl zij zeer recent in de media en op hun websites uitgesproken voorstander waren van hun eigen statiegeldsysteem en zij zich bovendien beriepen op de grote milieuvoordelen van dit systeem en de maatschappelijke draagkracht ervoor?
5. Kunt u deze vragen voor het AO Afval (tweede termijn) van 9 oktober beantwoorden?

Ook Carla Dik-Faber van de Christen-Unie diende vragen over het artikel in. De redactie van NU.nl sprak met haar en noteerde dat het bericht in de nieuwe P+ laat zien "hoe agressief de lobby tegen statiegeld is." In hetzelfde bericht stelt een woordvoerster van het CBL dat het bericht in P+ "volstrekt onjuist" is. "Het CBL heeft niemand onder druk gezet of betaald", aldus de zegsvrouw. Dat laatste staat ook niet in P+. Het ligt niet voor de hand dat de directie van de Jumbo of andere supermarktketens een geldbedrag gaan overmaken aan de concurrenten Lidl en de Aldi. 

Het bericht van het ANP, zoals geplaatst op de website van NU.NL

En dit is de vrijwel identieke versie van De Telegraaf