Yvon doet met labradoodle aan dierenwelzijn
De Labradoodle Tommy van Yvon Jaspers is slechts een van tientallen nieuwe kruisingen tussen zieke hondenrassen. Er zijn al meer dan 600 gezonde mixen.
Het kruisen van problematische hondenrassen tot een nieuwe soort is een eerste poging van fokkers tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een goede mix bevordert het dierenwelzijn.
Yvon Jaspers is daar met haar eigen hond een heel mooie uithangbord voor. Ze introduceert in de nieuwe serie ‘Boer zoekt vrouw’ twee nieuwe helden, die toevallig ook nog eens bijna dezelfde naam hebben: Tom en Tommy. Veel aandacht was er al voor boer Tom. Net als presentatrice Yvon zelf vragen de kijkers zich af: hoe bestaat het dat deze knappe jonge man niet op eigen kracht een leuk boerinnetje kan vinden?
Maar minstens zo interessant is de hond die Yvon als extra hulp voor haar speurtocht heeft ingezet. Tommy is een voorbeeld van een kruising tussen twee hondenrassen, die door hun populariteit steeds zwakker worden en gezondheidsklachten hebben gekregen. De Labrador is door zijn zachtaardige karakter een lieveling van veel Nederlandse hondenbezitters, ondanks vaak opdoemende gewrichtsproblemen. De poedel is in Frankrijk nog steeds de nationale hond, ondanks een lange lijst aan erfelijke aandoeningen, waaronder glaucoom en epilepsie. Door deze twee rassen met elkaar te mixen wordt de beperkte genenbank uitgebreid. De labradoodle is daardoor een sterkere en gezondere hond.
De poedel blijkt bij de kwekers van nieuwe rassen een heel populaire soort te zijn: goed voor maar liefst acht nieuwe hondenrassen. De reden: de poedel kent vier verschillende formaten, van dwergpoedel tot reuzenpoedel. Ook de beharing pakt bij het kruisen goed uit.
Vanwege de populariteit van de labrador in Nederland valt de labradoodle hier als nieuw ras het eerste op. Wereldwijd het meest populair onder de nieuwe mixen is echter de Morkie, die tot 2000 dollar voor een pup kan kosten (Nieuwe rassen zijn sowieso al snel de helft duurder dan de bestaande). Dit kleine, nieuwe ras telt ook twee ouders: een Maltheser leeuwtje en een Yorkshire terriër. De kruising levert een handzaam schoothondje op.
Ook met heel problematische hondenrassen wordt verder gefokt. Bijvoorbeeld met bulldogs, die door hun platte vechtersbek snuivend naar adem door het leven moeten gaan, soms zelfs bezwijken aan een gespleten gehemelte. Gecombineerd met een hond met een normale snuit, de Beagle, komt er een Beabull tevoorschijn. De Duitse herder, geplaagd door heupproblemen, wordt door fokkers daarom ook met poedelbloed gemengd, tot een Shepadoodle.
Zelfs een van de meest getroffen hondenrassen wordt op deze wijze opgekrikt, de Cavalier King Charles, hier ook wel bekend als het ‘Pim Fortuyn-hondje’. Door een te kleine schedel barst dit beestje vaak van de koppijn, als het al niet bezwijkt aan hartklachten. Hopelijk helpen de genen van de West Highland White Terriër het ras van deze problemen af. Belangstellenden dienen dan een zogenaamde ‘Cavestie’ te bestellen. Maar de Cavalier is ook al op twee andere rassen gezet, waaronder de ‘Pug’.
Al met al zijn er 615 ‘designer breeds’ geregistreerd bij de American Canine Hybrid Club. Dat zijn er veel meer dan de nu bekende soorten: de American Kennel Club erkent er slechts 180.
Onze eigen Schotse collie, een ras dat met oogproblemen kampt, is bijvoorbeeld gekruist met een Golden Retriever tot een ‘Gollie’. Of ook met een poedel, tot een ‘Cadoodle’.
Er bestaat een interessante infographic van alle nieuwe hondenmixen, geproduceerd door Visual.Ly