Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Zaadbom
Zaadbom
31 maart 2016

Gooi zaadbommen in plaats van vuurwerk

Als we de 70 miljoen euro  voor vuurwerk nu eens in zaadbommen steken, wat zullen de bijen, vlinders, vogels en wijzelf dan vrolijk worden. Er is al een zaadbom voor 2,25 euro.

Het is een product met een glimlach, dat Janneke Heinsius aanbiedt via haar website ZaadBom.com. Ze heeft de eerste duizend pakketjes al verkocht en roept daarom vrolijk: “Duizend zaadbommen en –granaten”. Het is een variant op een verwensing van kapitein Haddock uit de stripalbums van Kuifje. En die granaten zijn wat grotere uitvoeringen dan de bommen, waaronder een speciale knaller die bedoeld is om zaden van bloemen uit te zetten waar vooral bijen erg dol op zijn.

Heinsius begon er al vorig jaar mee, maar was toen “net te laat voor het seizoen”, zoals ze zelf zegt. Nu het voorjaar net een feit is, hoopt ze op de echte klapper: van Nederland een gigantische bloemenzee maken.

Het voordeel van een jaartje moeten wachten: alle tests met de samenstelling en constructie van de bommen konden rustig worden doorlopen. “Je kunt de bolletjes gewoon ergens op de grond gooien. Een regenbui en aarde van de bom valt uit elkaar en biedt voeding aan de zaadjes.”

Het is ook een sociale onderneming, want de bommen worden gefabriceerd in een sociale werkplaats.

Eigenlijk veel leuker dan vuurwerk kopen en afsteken. Maar toch de gewetensvraag: is het zomaar overal neermikken van zaadbommen illegaal, ook al is het op lelijke of vergeten plekken in de stad?

Heinsius moet lachen: “We hebben het hier in Rotterdam Crooswijk zelfs in samenwerking met de gemeente gedaan. Tja, je moet even nadenken waar je die bommen neergooit. In een keurig aangeharkt gemeentetuintje is misschien niet zo’n goed idee, tenzij iedereen het te saai voor woorden vindt. Dan kun je het ook samen doen, als buurt.”

 Kun je met de pakketjes een ‘Bijen Highway’ inzaaien, zoals steeds vaker gebeurt? Of op kleinere schaal, een ‘Bijen Fietspad’? Volgens Janneke kan het allemaal en ze werkt graag aan elk initiatief mee. Op de NPO radio wordt haar initiatief enthousiast gevolgd.

Voorlopig zijn haar zaadbommen en –granaten vooral in trek als symbolisch cadeautje. “Je geeft toch een bloemetje weg. Het symboliseert een nieuw begin of markeert een gebeurtenis. Leuk dus bij de geboorte van een kind, kleinkind, een huwelijk of een jubileum”, aldus Janneke. De verpakking is in ieder geval heel wat attractiever dan een gewoon zakje met wildbloemenmix en toch nauwelijks duurder.

De zaadbommen kosten 2,25 euro per stuk, maar bij aankoop van 10 stuks tegelijk zakt de prijs flink: 1 euro per stuk. De groter uitgevallen granaten zijn duurder: 4,95 per stuk. De resultaten kunnen heel opvallend worden, zeker bij aanschaf van een zonnebloemenmix.

Janneke stelt plagerig op haar website voor: “Kan jouw tuin en die van de buren wel wat vrolijkheid gebruiken?”

Bestellen van zaadbommen