Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Noordzeeboerderij
Noordzeeboerderij
04 juni 2015

Eerste zeewieroogst Noordzeeboerderij

Tien kilometer uit de kust van Texel is het eerste zeewier van de Nederlandse Noordzee geoogst. De boer heet Noordzeeboerderij.

Het betreft een ‘testboerderij’ die in november afgelopen jaar is gestart. Stichting Noordzeeboerderij wil hiermee laten zien dat de ruige Nederlandse Noordzee geschikt is voor zeewierteelt. De eerste lijn zeewier zal in september worden geveild. Ook gaat er een deel naar Nederlandse onderzoeksinstituten en bedrijven.

Het zaad zat aan lijnen die weer aan een drijver waren bevestigd, als een omgekeerde droogmolen. Het zeewier was behoorlijk gegroeid. Hoe hard het groeit, is mede afhankelijk van de weersomstandigheden, net als bij het boeren op land. Initiatiefnemer Marcel Schuttelaar zei daarover: "Glad, ziltig en een ietwat taaie structuur. Je proeft dat het wier het zwaar heeft gehad." Zo boven de Razende Bol bij Texel woedden de afgelopen tijd vier tot vijf stormen. Het zeewier bleek echter niet te zijn losgeslagen.

Zeewier kan als product gebruikt worden voor sushi, salades, soepen en andere gerechten. Vooralsnog wordt zeewier hoofdzakelijk gebruikt vanwege de hoogwaardige eiwitten en bijzondere koolhydraten die erin zitten. Zo wordt het al jaren verwerkt in alledaagse producten zoals tandpasta, koffiemelk en mascara. Naast deze toepassingen levert de zeewierteelt ook diensten voor het mariene ecosysteem. “Zeewier zuivert het water. Ook houden de vissen van de luwte die zeewierteelt biedt en kunnen deze plekken gebruiken als kraamkamer”, vertelt Koen van Swam van de stichting.

Vanwege deze mogelijkheden roept Stichting Noordzeeboerderij Nederlandse bedrijven op tot het gezamenlijk ontwikkelen van offshore zeewierteelt. “Nederland heeft een naam hoog te houden waar het gaat om productie van voedsel. We zijn niet voor niets wereldwijd bekend met onze innovatieve agrofoodsector. Zeeboerderijen zijn een logische en duurzame volgende stap. De huidige producten, services en trends van Nederlandse maritieme en agrofoodbedrijven sluiten naadloos bij zeewierteelt op zee aan”, legt initiatiefnemer Marcel Schuttelaar uit. “Wij willen samen met koplopers uit het bedrijfsleven deze nieuwe, groene maritieme keten opzetten”.

In de toekomst ziet de stichting mogelijkheden om boven de Waddeneilanden en voor de Noord- en Zuid-Hollandse kust zeeboerderijen te ontwikkelen met geïntegreerde bedrijvigheid met zeewierteelt, visserij, schelpdierenkweek, natuurbeheer en zelfs energieproductie, eventueel binnen windmolenparken.

Stichting Noordzeeboerderij werkt sinds 2014 aan de ontwikkeling van zeewierteelt op de Nederlandse Noordzee. Waarbij bedrijven en onderzoeksinstellingen samenwerken aan commerciële opschaling. De partijen investeren geld en middelen om een volwaardige zeewierteeltketen op de Noordzee te realiseren. Het initiatief is ontwikkeld onder de paraplu van het Haagse adviesbureau Schuttelaar & Partners.

Meer over de Noordzeeboerderij