Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
zeewierburger met Lisette Kreischer
zeewierburger met Lisette Kreischer
12 januari 2014

Zeewierburger langs de snelweg

Eten bij benzinestations is meestal niet best voor de gezondheid van mens en planeet. Beter is het te stoppen bij een van de Hajé-restaurants, om daar de net gelanceerde zeewierburger eens te testen.

ADHD-kok Pierre Wind testte ‘The Dutch Weedburger’ vorig jaar al bij TV West, de lokale omroep van Den Haag en omstreken. Zoals we van Wind mogen verwachten, begon hij met het meest onverwachte. Hij viste de sojaburger met stukjes zeewier eerst uit zijn broodje, om de textuur te bevoelen. Beetje zompig, vond hij wel. Reden voor de makers om te benadrukken dat hij heel erg ‘cruncy’ van de grill kan komen. “Ziet er een beetje uit als kip”, vond Wind. En dat kan kloppen, de nieuwste Nederlandse sojatechniek komt er aan te pas. Hierdoor is het oude glibberige tofugevoel verleden tijd, maar proef je vezels. Inderdaad, een beetje zoals wit kippenvlees. En de smaak? Wind: “Is wel lekker, kicken man. Ik had veel meer een zeewiersmaak verwacht.” We hbben er een eigen Joppiesaus bij ontwikkeld, vertelden de makers.

Inmiddels is de zeewierburger op meer dan 15 lokaties te proeven, waaronder ook in het restaurant van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Handigste locatie is wel een van de Hajé–restaurants langs de rijkswegen. Volgens eigen zeggen gaat “Hajé voor puur, biologisch en streekgebonden waar mogelijk en vooral, voor lekker!  Alles op de menukaart is gekozen met het hart, zo ook The Dutch Weed Burger! Kom langs in Heerenveen, Joure, Lelystad langs de A6 (aan beide kanten) en Delft.”

Een van de initiatiefneemster is Lisette Kreischer, alweer een tijdje terug op de cover van P+ People Planet Profit. Zij is de eetdesigner van het veganisme: smakelijk en prachtig. Begonnen met cupcakes is dit nu haar nieuwe ding. Op de website vertellen zij en haar mede-initiatiefnemers over de totstandkoming: “We reisden af naar New York City waar we een documentaire maakten gedreven door de vraag: Met welk product kunnen we zelfs de meest cynische vleeseter verleiden meer plantaardig te gaan eten? We werden geïspireerd door de vele restaurants met een 100% plantaardige keuken die heel succesvol draaiden en fantastische gerechten op het menu hadden staan. Eenmaal terug in Amsterdam werkten we aan een nieuw plantaardig recept, waarin zeewier verwerkt kon worden, en in augustus 2012 kon er voor het eerste geproefd worden van The Dutch Weed Burger.”

De smaak is dus door Wind goedgekeurd, maar de burger is ook nog eens gezond. “Wij geloven in de kracht van planten en zetten zeewier in, omdat deze zeegroente een wonderschone boodschap in zich draagt. Wetenschappers van de universiteit van Wageningen hebben zeewier en algen ontdekt als nieuwe superfoods, die de toekomstige voedselschaarste te lijf kunnen gaan.Door de teelt op zee is er geen verspilling van zoetwater en hebben we geen kostbare en schaarser wordend landbouwgrond nodig. Sterker nog, de teelt van zeewier draagt bij aan het herstel van onze oceanen.” De eerste zeewierburgers zijn gemaakt van zeesla die is geteeld in de Oosterschelde, op een ‘zeeboerderij’.

Nog iets meer over de voordelen van ‘zeegroentjes’, zoals Belgen dat zouden zeggen: “Zeewier is rijk aan hoogwaardige eiwitten, die snel en goed kunnen worden opgenomen door het menselijke lichaam en zitten ze boordevol vitamines en mineralen.”

Vraag is nu alleen nog welke naam  zal gaan beklijven: Zeewierburger of Dutch Weed Burger. De laatste optie zorgde bij Pierre Wind voor verwarring. Hij dacht even dat hij een hamburgertje nederwiet ging proeven. Wij vinden zeewierburger zelf ook meer potentie hebben.

Website van The Dutch Weed Burger met alle verkoopadressen


De zeewierburgertest van Pierre Wind op TV West