Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Roebyem Anders van Zonline
Roebyem Anders van Zonline
12 september 2012

Geen van politieke partijen bezit zonnepanelen

De prijs voor de beste fact-checker van de hele verkiezingscampagne gaat bij ons naar Zonline. Ondanks alle beloften heeft geen enkele partij zelf zonnepanelen op het dak, terwijl ze er met elkaar 96 kwijt kunnen.

De politieke partijen van Rutte, Samsom, Pechtold, Sap en Roemer beloven mooie woorden over zonnepanelen. Maar zelf doen? Roebyem Anders van Zonline bestudeerde de daken van hun partijgebouwen en zag dat er 96 zonnepanelen op passen. Dat is goed voor 20400 kilowatt uren (kWh), een investering die gemiddeld binnen 8 jaar is terugverdiend. Alleen de VVD kan maar liefst 48 zonnepanelen plaatsen.

Zonline is het zonnepanelenbedrijf van Roebyem Anders. Ze is de Nederlandse tak van Sungevity. Sungevity is het grootste online solar bedrijf van Amerika waar Patrick Crane (online marketing goeroe achter het succes LinkedIn en Yahoo) zonne-energie viraal maakt.

Wat zegt de PvdA over zonnepanelen?
Het belastingstelsel moet groener worden.  De partij vindt dat alle eigenaren van zonnepanelen, ongeacht waar geplaatst, de opgewekte stroom mogen aftrekken (salderen) van hun eigen gebruik. Mensen met zonnepanelen op hun eigen dak mogen dat nu al en hoeven geen energiebelasting te betalen wat ongeveer een derde van de energierekening is. Vanaf 2015 moeten zonnepanelen verplicht worden op nieuwbouwwoningen en grootschalige renovatieprojecten.

Hoeveel zonnepanelen passen er op het partijgebouw in Amsterdam?
8 stuks, goed voor 1700 kWh per jaar

Wat zegt de VVD over zonnepanelen?
De VVD wil graag duurzame energie maar ziet dat vooral als kans voor het bedrijfsleven. Zonnepanelen zijn onlangs door een overvloed aan Chinese productie flink goedkoper geworden. Dat vindt de VVD voldoende, een verruiming van salderings-wetgeving of andere stimulans is niet nodig.

Hoeveel zonnepanelen passen er op het partijgebouw van de VVD in Den Haag?
48 stuks, goed voor 10200 kWh

Wat zegt de SP over zonnepanelen?
SP wil dat er flink meer wordt geïnvesteerd in zonne-energie. SP wil ook de energiebelasting bij productie van duurzame stroom en gas voor eigen gebruik afschaffen. Voordelig voor zonnestroom.
Hoeveel zonnepanelen passen er op het partijgebouw?
12 stuks, op dit gebouw in Amersfoort, goed voor 2550 kWh

Wat zegt D66 over zonnepanelen?
D66 wil het zelf energie opwekken op het eigen dak of dat van de bovenburen vereenvoudigen. De energieprestatie-eisen in het bouwbesluit moeten aangepast worden zodat nieuwbouwwoningen per saldo energie gaan leveren. Goed nieuws voor de zonnestroom branche.
Hoeveel zonnepanelen passen er op het partijgebouw in Den Haag?
8 stuks, goed voor 1700 kWh per jaar

Wat zegt GroenLinks over zonnepanelen?
GroenLinks zet fors in op zonnepanelen op woningen. Op de daken van alle overheidsgebouwen moeten volgens de partij zonnepanelen komen en alle nieuwbouw moet binnen vijf jaar energieneutraal worden. Ook Groen Links pleit er voor om lokale energieopwekking te stimuleren door ‘salderen op afstand’ toe te staan.
Hoeveel zonnepanelen passen er op het partijgebouw in Utrecht?
20 stuks, goed voor 4250 kWh per jaar

 

 

 

Wat zegt de PVV over zonnepanelen?
Niets. De PVV is tegen iedere vorm van subsidiering van duurzame energie. Het klimaatprobleem wordt ontkend. PVV pleit voor verlaging in plaats van voor verhoging van de energiebelasting. Hiermee wordt zonnestroom een minder aantrekkelijk alternatief.
Hoeveel zonnepanelen passen er op het partijgebouw?

Zonline heeft niet de moeite genomen om dat in kaart te brengen. Terecht.

De berekeningen van Zonline

 

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier