Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 december 2011

Je buren verduurzamen? In Zwolle kan het

Hoe interesseer je in korte tijd meer dan 300 stadsgenoten voor de overstap naar zonne-energie? Zwollenaar Raphael van der Velde weet het. Afgelopen zomer nam hij het initiatief om samen met andere geïnteresseerden zonnepanelen aan te schaffen. Gesubsidieerd door de provincie Overijssel worden door deze actie nu 110 gezinnen van groene stroom voorzien.

Van der Velde kwam tot zijn initiatief door een subsidieregeling van de provincie. Deze is bedoeld om het collectief aanschaffen van zonnepanelen door particulieren te stimuleren. Om in aanmerking te komen voor de subsidie mogen de aanvragers niet verder dan 6 kilometer van elkaar wonen. Met de bijdrage van de provincie moeten de panelen binnen 10 jaar terugverdiend kunnen worden. Subsidieaanvragen moesten voor 1 september worden ingediend.

Met een team van zes enthousiastelingen heeft Van der Velde in korte tijd veel publiciteit gegenereerd. Er werd een leverancier geselecteerd en een aanbod van verschillende pakketten samengesteld. Mede dankzij de informatie op www.duurzaamzwolle.nl meldden zich ruim 300 belangstellenden. Gemeente Zwolle stelde het Kultuurhus in Stadshagen ter beschikking voor informatieavonden. Daar werd informatie verstrekt en antwoord gegeven op de vele vragen. Het resultaat: 166 deelnemers die samen goed zijn voor 480 kWp aan zonnepanelen.

De subsidie is uiteindelijk door de provincie Overijssel toegekend. Alle deelnemers krijgen een bijdrage van € 0,64 per geïnstalleerde Wp. Dat betekent een gemiddelde terugverdientijd van minder dan tien jaar.

Op www.duurzaamzwolle.nl staan tips, sitelinks en andere adressen om zelf duurzamer te gaan leven. De site is een initiatief van Reiné Gadellaa, een bouwkundige die zich bezighoudt met duurzame bouw en producten. Drie jaar geleden startte hij de site, uit onvrede over de gebrekkige informatie over de duurzaamheid en milieubelasting van producten en materialen.

Webtip: Duurzaam Zwolle