Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Verosol
Verosol
19 mei 2015

Verosol laat door de zonwering naar natuur kijken

Zonwering ontneemt het zicht op de bomen buiten. Door een nieuwe vinding van Verasol blijft het contact met de natuur in stand.

Het heet biofilie, deze manier om medewerkers in contact te brengen met groen buiten. In het komende nummer van P+ veel meer daarover.

De nieuwste generatie zonweringen van Verosol werd speciaal ontwikkeld voor de verbouwing van het hoofdkantoor van Delta Lloyd in Amsterdam. Projectmanager Eric Bots, die de verbouwing begeleidde, liet trots het resultaat zien. Je kunt er inderdaad doorheen kijken. Hij spreekt over ‘half transparant’. De ‘natuurlijke uitstraling’ was een uitgangspunt voor de hele verbouwing. De vloertegels van Interface bootsen ook de willekeur van natuurlijke groeiprocessen na.

Deze zonwering heeft nog een andere bijzondere eigenschap. Door de opgebrachte aluminium filter blijft de zonwarmte buiten, want het glanzende oppervlak weerkaatst het licht. Daardoor wordt het doek niet warm en functioneert het ook niet als een radiator. Milieuwinst: heel wat energie om de kantoorruimtes zomers te koelen. Wie metalen Luxaflex voor het raam heeft hangen, weet daar alles van.

Verosol maakte al veel eerder de overstap van zonwering die buiten het gebouw was aangebracht, naar de binnenzijde van de raam. Het was niet minder dan scheepsmagnaat Cornelis Verolme die op het idee kwam, toen hij in de Verenigde Staten wolkenkrabbers zag. Zo hoog is het niet meer mogelijk om aan de buitenkant van een gebouw zonwering aan te brengen. Het waait daar te hard. Verolme bedacht al in 1965 een procedé waarbij hij aluminium liet verdampen in een vacuümketel en vervolgens op stof liet neerslaan. Dat was feitelijk de geboorte van Verosol, ook al heette het bedrijf uit Eibergen niet altijd zo,

Verosol kende door de bouwcrisis zware jaren, maar investeerde toch in een ketel die breder doek kan behandelen. Belangrijk voor de export, want in de Verenigde Staten zijn ramen standaard 1,50 meter breed, terwijl er op 2,40 geproduceerd werd. Daardoor ontstond veel snijverlies. De nieuwe ketel kan doek van 3,20 meter aan.

Bij Delta Lloyd zijn ze tevreden om proefkonijn te zijn geweest. De nieuwste techniek weerkaatst meer dan 80 procent van het zonlicht. Geen enkele concurrerende  aanbieder van zonwering laat dat percentage, stelt Verosol. 

Abonneren op P+ People Planet Profit