Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Zorghuis
Zorghuis
20 maart 2015

Zorghuizen besparen tonnen op energie

200.000 euro met hele simpele maatregelen. Zoveel bespaarden 38 zorgtehuizen in drie maanden tijd aan energie.

De verwarming 1 graadje lager zetten. Tijdschakelaars op de verlichting plaatsen. Technische installaties opnieuw inregelen. Het zijn de simpelste dingen, maar ze leveren meteen honderden tot vele duizenden euro’s aan besparingen op de energierekening op, afhankelijk van hoe je telt: per zorginstelling per maand, of alle zorginstellingen van het land.

38 Zorghuizen door heel Nederland deden deze test tijdens de Energiestrijd Zorghuizen, op initiatief van Meneer de Leeuw, Urgenda, Habion en partners. Ze bereikten een besparing op het energieverbruik van gemiddeld 16 procent, met behoud van comfort en zonder voorinvestering.

Zorghuis Sint Petrus uit Boekel werd uitgeroepen tot winnaar met een besparing van zelfs 55 procent: omgerekend 20.000 euro. Met 70 bewoners is dat gemiddeld 286 euro per bewoner.
Met een besparing van 48 procent en 34.000 euro  werd zorghuis Mariahoeve uit Den Haag beloond met de tweede plaats. Odendael uit Sint-Oedenrode werd derde met een besparing van 44 procent en 27.000 euro De prijs voor meest fanatieke huis was voor Hoge Hop uit Hoorn.

Wanneer deze resultaten zouden worden omgerekend naar alle 1900 zorghuizen in Nederland, dan zou dit resulteren in een besparing van 10.554.500 euro.

De initiatiefnemers laten weten: “In een tijd dat door veranderende wet- en regelgeving de zorguitgaven steeds verder onder druk komen te staan, is dit een belangrijke besparingspost. Energiebesparing levert zo een duurzame bijdrage aan betaalbare zorg. Ook kunnen deze besparingen gebruikt worden voor doorinvesteringen, verduurzamen en het energieneutraal maken van het zorghuis.”

Met andere woorden: wat je direct overhoudt, kun je gebruiken om zonnepanelen op het dak te zetten. Daar wordt de energierekening alleen maar nog lager van.

Website Energiestrijd Zorghuizen