Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Zwembad Alkmaar HVC
Zwembad Alkmaar HVC
08 juli 2016

Zwembad Alkmaar warm door warmtenet

Aan het water in het zwembad Hoornse Vaart in Alkmaar is vanaf nu groen: het water in het zwembad en voor de douches wordt verwarmd door het warmtenet van HVC.

De warmte die ontstaat bij het verbranden van restafval wordt voortaan ook geleverd aan het sportcomplex Hoornse Vaart in Alkmaar. Dit is een mooie mijlpaal voor het warmtenet en betekent jaarlijks een forse en structurele vermindering voor de uitstoot van CO2.

"Het warmtenet is belangrijk voor de verdere verduurzaming van Alkmaar. Door de aansluiting op het warmtenet draagt het sportcomplex per jaar net zoveel bij aan het terugdringen van CO2-uitstoot als ongeveer 6.500 zonnepanelen. Dat staat gelijk aan 5,5 miljoen niet gereden autokilometers. Jaarlijks kunnen nu zo'n 400.000 zwemmers genieten van zwem- en douchewater dat nu veel duurzamer verwarmd wordt. Daar zijn wij als gemeente natuurlijk heel blij mee, aldus wethouder Sport Pieter Dijkman (gemeente Alkmaar)."

Om de voortgang van de aanleg te markeren, plaatsten wethouder Sport Pieter Dijkman en directeur HVC Chris Kuijten een speciale stoeptegel bij de ingang van het sportcomplex Hoornse Vaart. De stoeptegel markeert niet alleen deze mijlpaal, maar maakt ook de aansluiting van het sportcomplex op deze duurzame warmtevoorziening zichtbaar. Voor Alkmaar Sport maakt de aansluiting onderdeel uit van het creëren van een inspirerende en schone sportomgeving.

Het warmtenet is een ondergronds leidingnet dat warmte verspreidt om woningen en bedrijven te verwarmen. Deze warmte komt vrij bij de verbranding van restafval in de afvalenergiecentrale van HVC aan de Jadestraat in Alkmaar. Het gaat hierbij om restafval; afval dat niet meer kan worden hergebruikt.

Momenteel werkt HVC aan de aanleg van het warmtenet in de Alkmaarse wijken Vroonermeer en De Nollen. De komende jaren wordt het warmtenet ook doorgetrokken richting de gemeenten Broek op Langedijk en Heerhugowaard.

Hoe het warmtenet precies werkt, wordt door HVC in een animatie getoond.