Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Afriek  Imigongo dress
Afriek Imigongo dress
03 mei 2021

AFRIEK: Een dress die vele werelden verbindt

Kan dat, een jurk maken die vele werelden verbindt? Afrika met Nederland? Religieuze vrouwen met vrouwen die zoeken naar een sexy look? Meiden van 20 jaar met vrouwen van 60 jaar? Het circulaire fashionlabel Afriek van Sivan Breemhaar denkt dat dit mogelijk is en lanceerde de Imigongo dress. Made in Africa.

Het label Afriek  wordt gepresenteerd in een mini P+ Special. Deze digitale uitgave maakt deel uit van een reeks artikelen over circular fashion die in samenwerking met Stichting DOEN wordt gemaakt.  

“De Imigongo dress is volledig afkomstig van lokale bronnen,” vertelt de eigenaresse van het label, Sivan Breemhaar. Eerst werkte ze met ‘Afrikaanse’ stoffen van het Nederlandse bedrijf Vlisco die ze op de markt kocht. Het bedrijf liet weten dit niet op prijs te stellen. Nu heeft ze de situatie volledig omgedraaid, door de grondstoffen uit Afrika zelf te halen en die daar ook te bewerken tot stoffen.“De biologische katoen komt uit Tanzania, de stof voor de jurk is in Rwanda geweven en geprint. Het design is gecreëerd door een Rwandese kunstenares en een Franse printontwerper.” 

Over het multifunctionele karakter van de dress, dat de levensduur moet verlengen: “Je kunt de jurk zo aandoen dat hij helemaal bedekkend is, voor religieuze vrouwen, Maar je kunt ‘m ook heel sexy maken, dus is de dress geschikt van meiden van 20 jaar tot vrouwen van 60 jaar: een zo groot mogelijk publiek. Dat is een circulair uitgangspunt. Daarom zijn de knopen ook gemaakt van noten uit Ecuador en is in de draad voor het stiksel gerecycled plastic garen verwerkt. De jurk is er in drie verschillende kleuren. Om overproductie te voorkomen maken we de jurken deels op bestelling. En ze zijn te leen bij LENA The Fashion Library.”

Hier is duidelijk over nagedacht. Ook over de naam: “Afriek is een naam die twee werelden verbindt: Afrika en Nederland. Het Nederlandse komt uit in de combinatie van klinkers, die je in een andere taal niet tegenkomt: ‘iek’. Daar bestaan in het Nederlands meer dan 600 rijmwoorden op.”

Hoe kwam Breemhaar tot dit thema 'gelijkwaardheid'? “Ik ben 32 jaar oud, geboren in Israël en opgegroeid in Nederland. Mijn leven is altijd avontuur. Ik heb conflictstudies gestudeerd om te begrijpen waarom mensen met elkaar oorlog voeren. De eerste stap is altijd omdat de ander als minder wordt gezien. Fashion vond ik als tiener al interessant en een mooie tool om juist gelijkwaardigheid in praktijk te brengen. En de wereld wat mooier te maken.”

Download P+ mini Special Afriek

Bezoek  website Afriek

Downloads

Meer info download je hier:

Afriek-Lookbook.pdf (416 kb)