Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
raincoat-regenjas-bybrown-black-mid-11
raincoat-regenjas-bybrown-black-mid-11
26 april 2021

BYBROWN: Stoerste regenjas met koffiedik

Er is een Britse voor nodig om Nederlandse vrouwen de stoerste regenjassen te schenken die op de markt te vinden zijn. Achter al die power gaan bovendien hoogstaande circulaire materialen schuil, zoals koffiedik. Samen met gerecyclede PET-flessen verwerkt tot een vezel blijkt dit afvalproduct bijzondere eigenschappen te hebben; het droogt snel, heeft een natuurlijke geurafweer en beschermt ook tegen UV-straling. Het is een en al ambachtelijkheid wat de deze jassen van Melanie Brown uitstralen.

Enkele verbluffende jassen uit de collectie van BYBROWN worden gepresenteerd in een mini P+ Special. Deze digitale uitgave maakt deel uit van een reeks artikelen over circular fashion die in samenwerking met Stichting DOEN wordt gemaakt.  

Hoe ze hier kwam en waarom ze regenjassen ging maken? Melanie Brown vertelt: “Ik ben Britse, maar ik woon al dertig jaar in Nederland. Ik ben hier al vrijwilliger gekomen, in een uitwisselingsprogramma tussen de twee koningshuizen. Ik vond Amsterdam een hele leuke stad en ik ben er nooit meer weggegaan. Alleen die regen. Het regent in Londen ook wel natuurlijk, maar daar zit je nooit op de fiets. Hier wel. Ik heb toen een eerste raindress ontworpen, specifiek voor vrouwen. Er waren alleen maar traditionele masculiene regencoats met een voorspelbaar rechthoekig ontwerp te koop.”

Over de kwaliteiten die Brown nastreeft: “Mijn uitgangspunt voor een regenjas was: hier voel je je als vrouw goed in. Sterk en comfortabel. Je straalt als vrouw een soort kracht uit, energie, dynamiek. Je bent iemand die weet wat ze wil. Mijn eerste jurk AGILE won meteen een internationale A’Design Award. Daar ben ik op doorgegaan.”

Ook de ‘techniek’ in de jassen is bijzonder: “Deze regenjassen zijn heel technisch op duurzaamheidsgebied. De stof bestaat uit wel drie lagen, waarin gerecycled koffiedik (S.Cafe) is gecombineerd met gerecycled PET tot een speciaal weefsel, een blend. De buitenstof van de jas is volledig waterdicht, door en door getest, volgens de hoogste standaarden. Polyester is een perfect materiaal, omdat je het keer op keer opnieuw kunt recyclen, zonder kwaliteitsverlies. Wij hebben als menselijk ras zo ontzettend veel van deze kunststof gemaakt, dus nu het er eenmaal is, kunnen we het maar het beste op de hoogst mogelijke kwaliteit hergebruiken.”

De jassen zijn uiteraard te koop, maar kunnen ook geleend worden: “Ik verkoop vanuit mijn eigen studio in Amsterdam en daarnaast hangt ByBrown in verschillende winkels in Nederland en België. Je kunt een jas ook lenen bij LENA, the Fashion Library. Dan kun je als de jas in de natte herfst is bevallen, deze als het koud wordt omruilen voor een warme winterjas. Die maak ik ook.”

Download mini P+ Special over BYBROWN

 

 

 

 

Downloads

Meer info download je hier:

BYBROWN (456 kb)