Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Circl paviljoen
Circl paviljoen
30 januari 2022

8 Bouwtips in de Week van de Circulaire Economie

Geen enkele andere sector dan de bouw kan meer grondstoffen besparen. Daarom hier een overzicht van 8 bouwgerelateerde Best Practices die vanaf 7 februari centraal staan in de Week van de Circulaire Economie. Interessant is natuurlijk ook de plek waar deze week wordt afgetrapt: het circulaire paviljoen Circl, onder het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam. P+ beschreef dit bouwwerk onlangs nog in de P+ Special 'Wat is dit gebouw straks waard?'

Op 7 februari is hier te zien de documentaire ‘Going Circular’ (van de makers van ‘My Octopus Teacher’) waarin James Lovelock (onafhankelijk onderzoeker), Arthur Huang (engineer en designer), Janine Benyus (bioloog en onderzoekschrijver) en John Fullerton (onconventionele econoom en impactinvesteerder) laten zien dat de circulaire economie essentieel is voor onze toekomst. Na de documentaire kunnen bezoekers meepraten over de circulaire kansen voor de Nederlandse economie tijdens een tafelgesprek. 
 
Maandag 7 februari – vrijdag 11 februari
Circl, Gustav Mahlerplein 1B in Amsterdam
Meer informatie: Circl
 
2. Rondleiding circulair interieur
Je krijgt een rondleiding door ‘Your Circular Space’, een circulaire interieurstand volledig gemaakt van reststromen. Circulair bouwen vergt een nieuwe manier van denken en werken. Zowel van de klant, als van de ontwerper en de bouwer. Maar hoe breng je dat in de praktijk? Kom kijken! 
 
Maandag 7 februari, 13:00 – 14:00 uur
Fair Plaza, Beesdseweg 5 in Culemborg
Meer informatie en reserveer je plek: Rondleiding circulair interieur
 

3. Bouw: bouwstenen bij schaarste
Stagnatie in de levering van bouwmaterialen is geen toeval meer. Zelfs de vraag naar gebruikt hout is groter dan het aanbod. Hoe gaan we (ver)bouwopgaven te lijf? Nederland moet in 2030 immers naar 50% circulair. Volg het gesprek, dat o.a. gaat over slimme verbindingen die te demonteren zijn, samenwerking als essentie van circulaire bouw en zorgen hoe bouwmaterialen beschikbaar blijven. 

Maandag 7 februari, 14:00 – 15:00 uur
Online
Meer informatie en reserveer je plek: Bouw: bouwstenen bij schaarste
 
4. INDU-ZERO schowcase huis
Bij INDU-ZERO producten is circulair altijd de rode draad. Het project waarbij 14 organisaties uit 6 landen hun kennis hebben gebundeld om een blauwdruk te ontwerpen voor een innovatieve fabriek die duurzame nul-op-de-meter renovatiepakketten voor huizen kan produceren. Hoe kan INDU-ZERO 22 miljoenen huizen in Noord-Europa snel, goedkoop én circulair renoveren? Kom erachter tijdens een interactief werkbezoek aan de showcasewoning in Enschede!
 
Woensdag 11 februari, 09:30 – 14:00 uur
Enschede
Meer informatie en reserveer je plek: Indu-zero schowcase huis
 
5. Scale-ups in bouwend Nederland
In de documentaire Scale-ups in bouwend Nederland word je meegenomen in de wereld van pioniers in de bouwsector. Waar liggen de kansen voor systeemverandering en een volgende stap naar een circulaire bouweconomie? Tijdens deze sessie wordt met de ondernemers uit deze documentaire gespreken over onderwerpen als: wat is er nodig voor succescvolle samenwerkingen? Hoe overtuig jij stakeholders met jouw circulaire oplossing? Het uiteindelijke doel is om van elkaar te leren en elkaar te kunnen vinden in de toekomst voor samenwerking.
 
Woensdag 9 februari, 11:00 – 12:00
C-Béta, Rijnlanderweg 916 in Hoofddorp
Meer informatie en reserveer je plek: Scale-ups in bouwend Nederland
 
6. Landschap op hoogte: elk dak een tuin
In Het Hof van Cartesius wordt in februari het laatste circulaire paviljoen inclusief mogelijkheden tot daktuin opgeleverd. In deze sessie gaat Charlotte Ernst, stedenbouwkundig architect en initiatiefnemer Het Hof van Cartesius graag met experts voor groene en blauwe daken in gesprek. Welke producten zijn er al? Wat maakt dat nog niet elk dak een tuin heeft? Wat zijn voorwaarden om tot groene/ blauwe daken te komen? De sessie is open voor eenieder die geïnteresseerd is om professioneel te werken aan groen/blauwe daken in de stad.
 
Donderdag 10 februari
Hof van Cartesius, Vlampijpstraat 94 in Utrecht
Meer informatie en reserveer je plek: Landschap op hoogte: elk dak een tuin
 
7. Beleef circulariteit in de praktijk: bij BOOT
Jij kan een bijdrage leveren aan circulariteit. Begin bij jezelf wordt wel eens gezegd. En dat is wat BOOT heeft gedaan. Graag nemen we je mee in het verhaal van dit ‘nieuwe’ circulaire kantoorpand! Tijdens de rondleiding door ons nieuwe pand vertellen BOOT en Insert medewerkers wat er nodig is om je pand circulair te verbouwen, maar ook delen we de lessons learned van dit proces. Een interessant en inspirerend verhaal voor als jij daadwerkelijk aan de gang wilt met circulariteit. 
 
Maandag 7 februari, 10:00 – 16:00 uur
BOOT, Plesmanstraat 5 in Veenendaal
Meer informatie en reserveer je plek: Beleef circulariteit in de praktijk: bij BOOT
 
8. Digitalisering voor een circulaire bouweconomie
Beelen NEXT in Utrecht (ook genomineerd voor de Circular Awards 2022) zet de deuren op en vertelt over digitalisering in de circulaire bouweconomie. Verschillende sprekers vertellen over de potentie van hergebruik en dus circulariteit in de bouw en sloop sector. Daarnaast worden interessante voorbeelden getoond over hergebruik van materialen uit sloopprojecten, die nu weer worden ingezet als bouwmateriaal. 
 
Maandag 7 februari, 13:00 – 17:00 uur
Sophialaan 4 in Utrecht
Meer informatie en reserveer je plek: Digitalisering voor een circulaire bouweconomie
 
Bekijk de volledige agenda op: https://deweekvandecirculaireeconomie.nl
 
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier