Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Designers Day / D-Day
Designers Day / D-Day
11 oktober 2014

Closing the Loop 2014: D-Day

Op 27 november duikt de conferentie Closing the Loop 2014 in het ontwerpen van een circulaire economie. Ditmaal met de bedrijven die op voorbeeldige wijze materialen terugwinnen: Resourcing Champions.

Snelle inschrijvers krijgen voor 195 euro een schat aan Best Practices aangeboden. Download de PDF van Designers Day / D-Day met het volledige programma!

De bedrijven en organisaties die hun bijzondere ervaringen met de deelnemers zullen delen zijn:

+ Vitens
+ Tomra
+ Ecover
+ Ricoh
+ Interface
+ Circularity Center
+ Plastic Soup Foundation
+ Studio Bas Luiting
+ 3iDFactory
+ Zuid-As Groep

Registreer hier

Ontmoet de Resourcing Champions

Closing the Loop is ook in deze derde jaargang een conferentie van de Best Practices, van de doeners die hun ervaringen met elkaar uitwisselen en delen. Bijzondere aandacht dit jaar is er voor bedrijven die van het inzamelen van grondstoffen voor een nieuwe cyclus een groot succes maakten. Zelfs van het verwerken van afval uit de Plastic Soup, de ronddrijvende massa plastics op de oceanen. Wij presenteren met trots deze ‘Resourcing Champions’.

Closing the Loop maakt het mogelijk te leren van grote concerns, van innovatieve MKB-ers, van maatschappelijke organisaties die meedenken en meewerken aan oplossingen. Door de uitwisselen van kennis en praktijken maken zij met elkaar op deze conferentie weer nieuwe stappen. Op weg naar de realisatie van een circulaire economie. New Milestones!

Closing the Loop wordt dit jaar georganiseerd door MVO Nederland en P+ People Planet Profit, met als gastheer Interface. Het Awarehouse in Scherpenzeel is een vruchtbare plek gebleken waar de circulaire economie werkelijkheid is: tastbaar. Showtime! Showcases!

Registreer hier

Voor wie?

Voor wie zich bezig houdt of bezig wil gaan houden met de circulaire economie en het eigen business model wil aanpassen. Zowel People (sociale organisatie, innovatie), Planet (hergebruik en verminderen grondstoffen) als Profit-aspecten (de kosten van verwerking en inzameling) komen aan de orde.

Dus: specialisten van ondernemingen en (lokale) overheden, strategen, productontwikkelaars, R&D en afvalspecialisten, deskundigen op terrein van sociale en duurzame innovatie. Marketeers en communicatiespecialisten.

Waar is deze conferentie?

+ The Awarehouse
Interface
Industrielaan 15
3925 BD Scherpenzeel
Tel. +31 (0) 33 2775555
E-mail. Interface.nl@interfaceflor.eu

Download de PDF van het volledige programma, zie ook linkerkolom, onderaan.

Registreer hier

09.00 Ontvangstgastenenregistratie

9.25 Het waarom van D-Day
+ Jan Bom | hoofdredacteur van P+ People Planet Profit

09.30 De levensloop van ons drinkwater
+ Lieve Declercq | directeur van Vitens
+ Vitens realiseerde als eerste drinkwaterbedrijf een circulair systeem bij duurzame waterwinning, onder andere door ook reststoffen af te vangen en aan te bieden. Ze maakt ook duidelijk waar het proces van duurzame waterwinning volledig mis kan gaan, zoals door verontreiniging en bestrijdingsmiddelen.

10.00 Wat een statiegeldautomaat allemaal nog meer kan
+ René Hissink | directeur van Tomra
+ Tomra levert de emballage-apparatuur die het mogelijk maakt om PET-flessen in te zamelen en te hergebruiken. De emballage- apparaten kunnen echter meer, dan waar supermarkten gebruik van maken: kleine PET-flessen inzamelen, blik en zelfs karton. Op deze wijze ontstaan gesorteerde gebruikte schone grondstofstromen. Waarom is statiegeld zo belangrijk?

10.30 Hoe kunnen we de Plastic Soup wegwerken?
+ Tom Domen | Long Term Innovation Manager Ecover
+ Ecover zette het Ocean Plastic Project als fabrikant van ecologische was- en reinigingsmiddelen. Domen lanceerde daarmee dit voorjaar een collectors-serie afwasmiddelenflacons, met gerecycled plastic afval uit de oceaan. Wie leverde dit plastic uit de Plastic Soup en hoe kwam dit project tot stand?

11.00 Koffie- en theepauze

11.30 Het tweede leven van het product
+ Maurits Aalders | Director Marketing & Business Development + Ricoh ontwikkelde een eigen model voor resourcing onder de naam The Comet Circle. Deze methodiek van systematisch terughalen van onderdelen van machines viel internationaal zo op, dat het inmiddels studiestof is op de Harvard Business School. Ricoh maakte een start met dit programma door gebruik te maken van het lease-concept.

12.00 Een dag uit het leven van een grondstoffenverzamelaar
+ Mark Haverlach | ReEntry director Interface
+ Interface gaf Haverlach een unieke functietitel: ReEntry director. Hij ontwikkelt in heel Europa partnerschappen om gebruikt tapijt opnieuw te recyclen. Wat houdt deze baan verder in en welke verantwoordelijkheden kent de functie?

12.30 Wat levert bundeling van organisaties op?
+ Michel Schuurman presenteert RACE
+ RACE is de naam van de bundeling van Nederlandse organisaties die streven naar een circulaire economie. RACE staat voor ‘Realisatie van Acceleratie naar een Circulaire Economie’. De deelnemende organisaties zijn: MVO Nederland, Circle Economy, De Groene Zaak, Het Groene Brein, Acceleratio en IMSA.

13.00 Middagpauze / Lunch
+ Showcases van circulaire economie-producten / open markt

14.00 Parallelsessies D-Day Ronde 1: product-, proces- en systeemontwerp

15.00 Thee met switches

15.15 Parallelsessies D-Day Ronde 2: product-, proces- en
systeemontwerp

16.15 Op jacht naar iconen
+ Michel Schuurman van MVO Nederland sluit af met conclusies. Plus de vraag: Wat zijn de iconen voor een circulaire economie in Nederland? Met een reactie uit de Tweede Kamer door een van de fractiespecialisten.

17.00 Netwerkborrel
 

 

Downloads

Meer info download je hier:

PDF programma Closing the Loop 2014 (821 kb)