Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
15 februari 2019

De Groene Afslag: meesterlijk wegrestaurant

Is het een wegrestaurant of is het een meesterlijke expositie? Of beide? Over die vraag gaat de P+ Special van de week, naar aanleiding van de opening van de ‘pleisterplaats’ De Groene Afslag langs de A1, bij de afslag Blaricum. Oud-conservator Lucas Mol maakte van een oude legerkazerne een unieke ervaring. Vanaf nu verzamelt groen Nederland zich in deze verrassende tentoonstelling van circulariteit.

In de P+ Special vertelt initiatiefnemer Lucas Mol dat hij maar liefst drie jaar van zijn leven in dit slooppand investeerde. Hij wil hoe dan ook bewijzen hoe schitterend en vooral ook vrolijk je een restaurant annex vergaderlocatie kunt maken. En hoe je circulaire kunst kunt presenteren in een inrichting van museale kwaliteit. Dat is tenslotte zijn vak. Voordat hij de reclame in ging, was Mol conservator van het Groninger Museum. 

Hij werkt al jaren aan dit idee, dat eerst vorm zou krijgen aan de overzijde van dezelfde A1, onder het ecoduct. De financier trok zich echter terug. Mol trok daarop avond na avond het Gooi in om “de beslissers uit het bedrijfsleven ieder om 5000 euro te vragen”. Het was in zijn voordeel dat hij wereldwijd in tijdschriften had gestaan met de oude Daimler die hij als boekenkast in zijn woonkamer had opgehangen.

Behalve een plek voor horeca, werken en vergaderen, moet De Groene Afslag ook een inspiratieplek zijn ‘waar je met een groen humeur naar buiten rolt’.  Het wordt een locatie voor bijzondere evenementen, zoals workshops, films, festivals, aanschuiftafel-avonden, markten en educatieve programma’s voor scholieren. Het scholenprogramma heeft een schitterende titel meegekregen: ‘Circuleren kun je leren’. 

Wanneer de automobilisten ’s avonds thuis zijn gekomen, gaat de keuken dicht en komen de uitzinnig ingerichte vergaderzalen tot leven. Een daarvan is opgedragen aan  Wubbo Ockels, met een van zijn uitspraken op de muur geschreven: ‘We are all astronauts of Spaceship Earth’. Mol plaatste er een artymaquette onder van een klein ruimteschip, maar ook glazen broeikasramen, die de bomen buiten in de ruimte binnen reflecteren. 

Wie alle dubbele bodems in de opstelling in het restaurant en de vergaderkamers wil ontdekken, is weken bezig. Hee, dat projectscherm is een deur! Hee, in deze rustkamer staat een prullenbak om je frustraties in weg te gooien. Hee, op deze vloer ligt een laag gehakseld hout. “Daar keek de brandweer wel even vreemd naar”, weet Mol nog. Maar zelfs dat kreeg hij voor elkaar.

Ook op de cover van deze P+ Special blijkt hoe subtiel de toepassing van afval kan zijn. Had u gezien dat de poot van de tafel een oude radiator is? En wist u dat deze boomstam gered is uit de tuin van prinses Beatrix in Drakestein?

In de P+ Special staan nog veel meer visuele verrassingen. Ons oordeel? De Groene Afslag moet beslist op de bucketliststaan van iedereen die ooit iets met duurzaamheid te maken heeft gehad. Of in zo’n omgeving een eigen werkplek wil hebben. Of wie eens wil proeven hoe ‘knapperige kroketjes van ongewenste Schipholganzen’ smaken. Of om een gesprek aan te gaan in een zitje waar acht oude wereldbollen aan het plafond hangen. Mol daarover: “Om ons er aan te herinneren dat we ons gedragen of we acht aardes tot onze beschikkingen hebben, maar er in werkelijkheid maar één hebben.”

Gratis download van de P+ Special over De Groene Afslag

Downloads

Meer info download je hier:

De Groene Afslag meesterwerk (804 kb)