Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
De app van PwC die CO2 meet
De app van PwC die CO2 meet
06 januari 2022

Eindelijk CO2-meting woon-werkverkeer grote bedrijven

Grote bedrijven met meer dan 100 medewerkers moeten per 1 januari 2023 de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer van hun medewerkers in kaart gaan brengen. Dat is de datum waar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nu naar streeft, na vele jaren van uitstel. De maatregel moet een klimaatwinst opleveren van een miljoen ton minder CO2-uitstoot in 2030.

Het is niet dat zulke meldsystemen nog niet bestaan. P+ beschreef alweer geruime tijd geleden hoe PwC de CO2-uitstoot in kaart bracht, inclusief fiets- en vliegverkeer. Met de kennis door deze meting konden tal van maatregelen worden genomen. Korte dienstreizen in Europa werden voortaan met de trein gedaan, thuiswerk werd gestimuleerd, net als teleconferencing. En dat was nog voor de corona lockdowns.

Het eigen dashboard ‘Environmental Footprint Insight tool’ gaf de medewerkers inzicht in de eigen CO2-uitstoot. Niemand klaagde over inbreuk op de privacy, waar werkgeversorganisatie VNO NCW nu bang voor is. VNCI ziet zelfs de keuze van welk voertuig gebruik wordt gemaakt als een privacy-aangelegenheid.

P+ berichtte eerder over deze CO2-tool en de reacties hierop van de PwC-medewerkers. Ook klanten kregen de mogelijkheid om de tool in te zetten. Iedereen was tevreden met het verkregen inzicht en de mogelijkheid keuzes te maken.

In dit licht gezien is het jammer dat het kabinet zo achterloopt op ontwikkelingen in het bedrijfsleven. De CO2-meting stond drie jaar geleden al in het Klimaatakkoord. 

Naar verwachting gaat het voorstel voor de regeling in het begin van het tweede kwartaal naar de Tweede Kamer, zo hoorde de Volkskrant van een ambtenaar.