Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Stop Gazprom
Stop Gazprom
24 februari 2022

Gemeenten moeten Gazprom lozen

Nederlandse gemeenten en waterschappen moeten hun contracten met de Russische gasleverancier Gazprom onmiddellijk beëindigen. Die oproep doet Michel Scholte van True Price. Een petitie met deze strekking werd binnen een dag al door 25.000 mensen ondertekend.

Volgens Scholte is Rusland ook Nederland ‘al lang binnengevallen’. Hij baseert deze uitspraak op de positie van het Russische energiebedrijf, dat met extreem lage aanbiedingen van gascontracten tal van Nederlandse overheden (120!) en semi-overheidsinstellingen de afgelopen jaren als klant aan zich wist te binden. 

 

"Strak gecontroleerd door Putin"

Scholte, ook wel ‘Minister van Duurzaamheid’ genoemd: “Tien jaar geleden opende Gazprom Energy een kantoortje aan de Utopialaan 48, in Den Bosch. Doel: de zakelijke markt veroveren. De Russische staat is grootaandeelhouder en het bedrijf wordt strak gecontroleerd door Putin en zijn bevriende oligarchen. Het bedrijf heeft het gas-exportmonopolie en draagt 5 procent bij aan het Russische bbp.”

Honderden Nederlandse gemeentes zouden inmiddels klant van Gazprom zijn. Van Den Haag, Utrecht, Apeldoorn, Maastricht tot Schiermonnikoog, zo traceerde de onderzoekswebsite Follow the Money.  Ook veruit de meerderheid van de Nederlandse Waterschappen zou klant van de Russen zijn. Van Noorderzijlvest (Groningen), tot Scheldestromen (Zeeland).

 

"Systematisch onder de prijs"

Scholte over de verkoopmethode van Gazprom: “Systematisch onder de prijs van concurrenten zitten. Overheden kopen in op de laagste prijs. Duurzamere ondernemingen als Greenchoice en Vandebron, waren kansloos. Mooie woorden over duurzaamheid ten spijt, elke gasafsluiting duwde ons dieper in de handen van Putin.”

Ook de staatsonderneming Energiebeheer Nederland (EBN) werkt samen met Gazprom aan gaswininstallaties in de Noordzee en gasopslag aan land, waaronder het Bergermeer. Scholte legt een verband met deze samenwerking en de geringe energie die EBN in vernieuwbare energieprojecten steekt. “Het is extra pijnlijk dat EBN in 2020 nog maar 3 van de 188 participaties in aardwarmteprojecten had. Vaak een alternatief voor gas, maar een stuk minder lucratief voor EBN zelf.”


"Gemeenten als nuttige idioten"

Scholte roept in zijn betoog op social media tenslotte deze vraag op: “Accepteren we dat onze gemeenten, waterschappen en EBN de nuttige idioten zijn die de oorlogskas van Putin spekken? Of zorgen we dat zij hun verantwoordelijkheid pakken? Zoals de missie van de Waterschappen: voor een ‘veilig, duurzaam en schoon’ Nederland. Roep nu direct gemeenten, waterschappen en EBN op om van energieleverancier en -partner te wisselen. En ons uiteindelijk zo snel mogelijk te bevrijden van deze gasgijzeling!"

Teken en deel de petitie via www.geengazprom.nl

Update vrijdagochtend 25 februari: De actie van Scholte haalde niet het Journaal, maar wel regionale media die lokale politici om commentaar vroegen. Scholte schreef daarop op Facebook een update, ook met handreikingen om plaatselijke bestuurders te benaderen.

Hij reageert ook de vraag of het contractueel wel mogelijk is om de gascontracten met Gazprom op te zeggen. Scholte: "Kúnnen ze wel zomaar van hun contract af?" vragen sommigen. Elke euro die betaald wordt aan Gazprom gaat naar bombardementen van Europa. Het is verschrikkelijk dat dit zo escaleert, maar de kleine letters in een contract zijn nu ondergeschikt. En de regering zou hier gemeenten en waterschappen steun bij moeten bieden, als dit voor problemem zorgt. Jarenlang heeft Gazprom met dumpprijzen duurzamere aanbieders de markt uit geduwd en bewust niet geïnvesteerd in isolatie, warmtepompen, stadswarmte, aardwarmte, biogas."

Wie zich actief wil inzetten om de contracten met Gazprom te stoppen, krijgt van Scholte een aantal handreikingen:

1. Kijk of jouw gemeente in gasgijzeling zit - - >https://localfocuswidgets.net/5fff07a56b85d
2. Zoek het mailadres van de gemeente op - - > https://organisaties.overheid.nl/Gemeenten/
3. Roep ze via mail op te wisselen naar duurzame alternatieven. Gebruik de standaard brief - - > lnkd.in/e6FsYHXc