Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
VSA Verified Sourcing Areas
VSA Verified Sourcing Areas
16 november 2018

Brazilië eerste Verified Sourcing Area VSA

De Braziliaanse staat Mato Grosso zal als eerste landschap ter wereld een Verified Sourcing Area aanwijzen. Alle producten zoals soja en vlees uit het geselecteerde gebied zal voldoen aan duurzame criteria zoals behoud van het regenwoud en verbetering van de grond. Dit maakte het Initiatief Duurzame Handel (IDH) bekend tijdens de viering van het tienjarig bestaan in Utrecht.

De volgend jaar aantredende gouverneur van deze enorme staat Mato Grosso toonde zich in een videoboodschap enthousiast over de ontwikkeling. Ook het bedrijfsleven werkt hard mee om dit ‘keurmerk van de toekomst’ te realiseren, zoals het jubilerende IDH het ziet. Belangrijke drijfveer achter deze ontwikkeling is Daan Wensing, die bij IDH het ‘landscape programma’ uitrolt. Directeur Joost Oorthuizen ziet deze ontwikkeling als belangrijkste trend voor de komende jaren, zo zei hij in de P+ Special van vorige week.

Het keurmerk VSA zal vooral voor het bedrijfsleven een borg voor kwaliteit zijn. Het is een teken van duurzame garantie van producenten aan handelsorganisaties en verwerkers in landbouwgrondstoffen als soja, palmolie, thee, koffie, cacao, enzovoorts. Consumenten krijgen er niet nog een keurmerk op de verpakking in de supermarkt bij. 

IDH maakte duidelijk dat het VSA-label toegekend kan worden aan een gemeenschap, een district of een provincie. In zo’n deal komen verschillende stakeholders (PPP-compact, oftewel een Production, Protection and Inclusion compact) tot overeenstemming over duurzame doelen en hoe deze te bereiken. Ook een monitoring en verslagmodel maakt onderdeel uit van het label.

Voor afnemers zal VSA een goed inzicht bieden in de duurzame ontwikkelingen in de plaatsen waar de grondstoffen vandaan komen. Alle VSAs bij elkaar zullen tot een wereldstandaard uitgroeien, waar alle participanten in de keten onderdeel van uitmaken.

Het grote belang van deze VSAs zal de mogelijkheid zijn de duurzame productie op te schalen. Het kan beginnen met een dorp van cacaoboeren waar gegarandeerd geen kinderarbeid voorkomt, omdat er scholen en afspraken zijn. Vanuit dit startpunt kunnen omliggende dorpen aansluiten. Betrokkenheid van de overheid is daarbij van cruciaal belang, benadrukte Daan Wensing. Tegelijktijdig zullen deze ‘landscapes’ produceren tegen competitieve prijzen op de wereldmarkt.

IDH neemt het secretariaat van de VSA op zich.

Het IDH archief over de ontwikkeling van de VSA in Brazilië.

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier