Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Emma Verheijke Grant Thornton
Emma Verheijke Grant Thornton
10 juni 2023

Is mkb-accountant Grant Thornton voorbereid op CSRD?

Is Grant Thornton voorbereid op CSRD? Deze accountant voor het mkb begon al vele jaren terug specialisten op het gebied van duurzame verslaggeving te acquireren, waaronder ook het bedrijf van Emma Verheijke.

Daar waar ‘The Big 4’,
de grote accountantskantoren als KPMG, EY, Deloitte en PwC, de grote beursgenoteerde bedrijven bedienen, richt accountants- en advieskantoor Grant Thornton zich vooral op ‘mid-corporate’ bedrijven. Dat zijn grote mkb-ers met een omzet tussen de 50 miljoen en 1 miljard euro. “Wij hebben ons al jaren voorbereid op een standaard als deze CSRD”, zegt Emma Verheijke (1987). Zij is partner Sustainability & Impact Services binnen Impact House, de duurzaamheidsafdeling van deze accountant.


"Het is veel, maar het is te doen"

Verheijke: “Met mijn bedrijf waren wij al 10 tot 15 jaar bezig met duurzaamheidsverslaggeving in brede zin. Mijn adviesbureau Sinzer is daarom in 2019 geacquireerd door Grant Thorton, naast andere consultancies op dit gebied. Dat is een van de manieren waarop Grant Thornton zich op de komst van de CSRD heeft voorbereid. Door ons als experts in huis te halen kon er zo een advies- en assurance praktijk op dit gebied opgebouwd worden, gebundeld in Impact House.”

Ze stelt ook: “De CSRD gaat wel echt ver, het is een echte gamechanger voor de hele markt. Maar de rapportagestandaard bouwt wel voort op bestaande frameworks, zoals de GRI en Integrated Reporting. Dus voor de mensen in ons team is het allemaal niet zo baanbrekend wat er wordt gevraagd. Dat proberen we dan ook aan de markt door te geven: raak niet al te veel in paniek over al die pagina’s juridische tekst. Want ja, het is veel, maar het is ook te doen. Ons advies is ook om het zo in te steken dat het bruikbaar wordt, informatie die je helpt om je bedrijf te sturen in een snel veranderende wereld. 

“Ik vind de CSRD een goede ontwikkeling. De problematiek is groot en we hebben natuurlijk al heel lang, een jaar of 50, gezegd dat de markt de problemen rond duurzaamheid wel op kan lossen. Maar, dat is niet gebeurd. Het is nu echt wel tijd dat er wetgeving komt. Dat een substantieel deel van de Europese bedrijven beter gaan rapporteren. Binnen onze doelgroep van bedrijven is een hele grote groep die dat nu nog niet doet.”

Heeft Grant Thornton mensen genoeg om deze klus te klaren?
“Je ziet overal in de markt een capaciteitsvraagstuk. Wij hebben 45 mensen in ons Impact House. Daar kunnen we aardig wat organisaties mee ondersteunen. We schalen op door mensen intern op te leiden. Maar we zetten ook heel erg in op met trainingen, om organisaties te equiperen om het zelf te gaan doen. Daarnaast trainen we ook onze ‘samenstel accountants’ zodat die het ook weer naar hun klanten kunnen brengen. Dat is de laag van mkb-ondernemingen die nog niet rapportageplichtig zijn, maar die wel vragen gaan krijgen van grote bedrijven in hun keten. Vragen over zaken als CO2-uitstoot.”

Lees volledige P+ Special: CSRD Accountants en mkb in paniek