Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
ReBlend
ReBlend
09 april 2021

Geredde garens van ReBlend

Hoe maak je de gigantische textielberg kleiner? Door te voorkomen dat er nieuwe stoffen nodig zijn. Anita de Wit van ReBlend redt daarom gebruikte stoffen, maakt er garens van om deze te mixen tot een nieuwe blend. Ziet er prachtig uit. En waarom ook niet? Bijzonder is vooral dat De Wit niet stopt bij het leveren van garens, maar deze samen met haar klanten tot een eindproduct verwerkt. Ze laadt haar geredde garens dus niet uit op de kade, maar werkt mee totdat er jassen voor vissers van zijn gemaakt. Bij wijze van spreken.

Dat vertelt ze in deze aflevering van een serie van artikelen van P+, gemaakt in samenwerking met Stichting DOEN. Al deze presentaties zullen een beeld geven van de stand van zaken van de circulaire fashion in Nederland. Zowel het aantal als de breedte van de initiatieven is verrassend hoog.

Anita de Wit van ReBlend is van origine bedrijfseconoom. “Ik heb de eerste vijftien jaar voor financiële instellingen gewerkt. Consultancy; hoe maak je een bedrijf beter? Het creëren van steeds meer winst begon me tegen te staan. Na bij een klein adviesbureau te hebben gewerkt, ben ik ReBlend begonnen, als sociale onderneming. Ik ontwikkel nu closed textile loops waarin textielproducten gemaakt worden van end-of-life textiel wat anders verbrand wordt.”

Ze omschrijft haar werkterrein als ‘de niche van halffabricaten’. De Wit: “Het gaat om stoffen die ik blijf ondersteunen totdat er een eindproduct van is gemaakt. Bedrijfskleding, shawls, denim, fashion. Ik zet die extra stap in de transitie naar circulair om de eindgebruiker ook te voorzien van data over de gerecyclede materialen. Waar komen ze vandaan, wat is de samenstelling, wat is de milieuwinst? In samenwerking met het Tropenmuseum hebben we een aantal shawls ontwikkeld die geïnspireerd zijn op de collectie. De vierde batch komt binnenkort uit! De shawls bestaan voor 70 procent uit Nederlands gedragen textielafval en voor 30 procent uit gerecyclede PET-flessen. Een kilo garen bespaarde zo 9.730 liter water.”

Hoe sterk en mooi zijn haar gemixte stoffen? De Wit: “De beste whisky’s zijn ook blends.”

Download P+ Special over ReBlend

Website Reblend 

Downloads

Meer info download je hier:

P+ Special circulair fashion ReBlend (308 kb)