Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Straatboer plant nu ook fruitbomen
Straatboer plant nu ook fruitbomen
15 januari 2021

Straatboer plant nu ook fruitbomen op bedrijventerrein

Op plekken met goede vruchtbare grond fruitbomen. Op plekken waar niets wil groeien kerstbomen met kluit, die de feestdagen hebben overleefd. Straatboer Christiaan Kuipers realiseert zijn droom in versneld tempo, samen met medewerkers die werken op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle. Deze zomer portretteerden we de Straatboer bij de eerste oogst bonen en tomaatjes die langs de bedrijfshekken groeiden. Het bericht ging de wereld over.

Bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle wil een voorbeeld worden van een groen en duurzaam bedrijventerrein. Een van de deelnemende bedrijven is groothandel Ferm; daar zijn de afgelopen twee weken 9 fruitbomen geplant maar ook 34 kerstbomen. Die kerstbomen – afkomstig van bedrijfsmedewerkers en inwoners van Zwolle - staan inmiddels op kale schaduwplekken waar verder amper iets wil groeien maar waar de kerstbomen het juist goed doen. Want waarom zouden we alle kerstbomen met kluit weggooien, terwijl er op deze terreinen juist behoefte is aan groen? In totaal gingen al 51 bomen de grond in.

“Wij plukten al courgettes, pompoenen, tomaten en boontjes tijdens de lunch, en nu planten we fruitbomen om in de zomer te kunnen genieten van ons eigen fruit. Gezond voor de medewerkers, heerlijk even tijdens de lunch naar buiten en het is goed voor de biodiversiteit”, aldus Eddy Kok Quality en Facility Director van Ferm International.

Het vergroenen van een bedrijfsterrein werkt aanstekelijk, dat blijkt. Zo hebben de buren van Ferm, Zehnder Group Nederland, vorige maand het dak vol gelegd met zonnepanelen en afgelopen week ook vele fruitbomen geplant. “Op ons dak hebben we onlangs 3600 zonnepanelen neergelegd en naast ons pand, op het grasveld, plaatsen we nu met Straatboer appel-, peren-, pruimen- en perzikbomen. Zo hopen we een duurzaam en biodivers voorbeeldterrein voor anderen te zijn”, aldus Marjan Hendriksen, Facilitair Manager bij Zehnder.

Bedrijventerreinen in Nederland kunnen aan de hand van deze voorbeelden een versnelling realiseren in het duurzaam opwekken van energie, CO₂ afvangen, biodiversiteit stimuleren en lokaal gezond voedsel produceren voor eigen medewerkers. 

Website van De Straatboer