Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Laura Meijering Unravelau
Laura Meijering Unravelau
20 april 2021

Unravelau: Voor honderden jaren aan voorraad textiel

De wereld heeft voor honderden jaren aan voorraad textiel geproduceerd. Er hoeft niets meer bijgemaakt te worden. Dat zegt fashion designer Laura Meijering. Om de daad bij het woord te voegen vestigde ze haar studio Unravelau in het Upcyclecentrum in Almere, waar de bewoners hun gedragen kleding afleveren. Ze komt er niets tekort voor haar exclusieve ontwerpen. “We hebben genoeg”, aldus Meijering.

Wat Laura Meijering vervolgens maakt wordt gepresenteerd in de mini P+ Special over Unravelau. Deze digitale uitgave maakt deel uit van een reeks artikelen over circular fashion die in samenwerking met Stichting DOEN wordt gemaakt. 

De naam van het label is een doordenkertje. “Unravelau, daar zit het Engelse woord unravel in; het ontrafelen van de mode-industrie. Omdat ik dat doe, is lau eraan vastgezet. Mijn vrienden noemen mij vaak Lau, in plaats van Laura.”

Over zichzelf vertelt Meijering: “Toen ik in Utrecht mode studeerde, ontdekte ik de negatieve kant van de fashion-industrie. Ik zag de film The True Cost, over de keerzijde van de fast fashion, en dacht: hmm, da’s jammer, dat kan zo niet langer. Wat mij betreft worden er de komende honderden jaren geen nieuwe stoffen meer gefabriceerd. We hebben kleding genoeg. Die kunnen we vele malen opnieuw gebruiken, vervezelen tot nieuwe garens, noem maar op.”

Ze voegde de daad bij het woord: “Met dat idee heb ik een jaar na mijn afstuderen mijn eigen kledinglijn opgezet. In 2018 had ik al mijn eerste moment van fame, toen ik tijdens de Milaan Fashion Week werd gescout als nieuw duurzaam talent. Ik streef naar 100 procent circulariteit, maar er is niemand die dit doel al heeft weten te bereiken. Wie dat wel doet, daar koop ik een taart voor.”

Meijering vestigde haar atelier in het Upcyclecentrum in Almere. “Daar heb ik exclusieve toegang heb tot het textiel dat daar door de inwoners wordt gebracht. Hele kledingkasten aan grondstof. Zo heet dat daar. Helaas worden er vooral poetsdoeken van gemaakt. Ik selecteer wat ik kan gebruiken. Daar maak ik stukken van die passen bij de stijl van mijn klanten.”

Ze zit aan de bovenkant van de markt: “In dat upcyclen gaat ongelooflijk veel tijd zitten, maar het eindproduct is wel uniek en exclusief. Niemand anders heeft eenzelfde jurk aan. Ik zit in het hoge segment, qua prijs, door al die werkuren. Hierdoor kun jij wel met mijn kledingstuk naar de schouwburg, wat je met dat oorspronkelijke H&M-etje niet kon.”

Download spread Unrevelau met designs van Laura Meijering

 

Downloads

Meer info download je hier:

Unravelau Lookbook spread (337 kb)