Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Minister-president Zelenski van de Oekraïne
Minister-president Zelenski van de Oekraïne
04 maart 2022

VNG durft contracten met Gazprom niet op te zeggen


Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is het voor gemeenten niet mogelijk de contracten Russisch gas van Gazprom te beëindigen.

“Gemeenten zijn heel gemeen”, is de reactie van Michel Scholte van True Price, die een petitie #StopGazprom begon. “Hoe kunnen ze op het moment dat er duizenden doden in Oekraïne vallen naar de kleine lettertjes in een energiecontract gaan zitten kijken? Je wilt op dit moment toch niet de oorlogskas van Putin verder spekken?”


“Gemeenten zijn heel gemeen”

De ambtenaren van (VNG) stellen echter niets te kunnen doen. Ze schuiven het hete hangijzer door en roepen het kabinet op om in Europees verband Russisch gas te boycotten. Er zijn volgens de VNG eerst aanpassingen in de Europese aanbestedingseisen nodig.

De druk op Gazprom Nederland is zo groot geworden, dat directeur Sytse van Heijst ondertussen zijn ontslag heeft ingediend. In een korte verklaring bij zijn ontslag liet hij weten dat hij zijn werk voor het Russische staatsbedrijf niet meer kan verenigen met de oorlog in Oekraïne.


"Eigen directeur Gazprom is al opgestapt"

Scholte had verwacht dat de VNG minstens een duidelijk intentie had uitgesproken. “Alle contracten zijn te beëindigen. Ook gascontracten. Ik moet nog zien dat een medewerker van Gazprom in deze situatie een brief naar een gemeente stuurt waarin forse boetes in rekening worden gebracht. Terwijl de eigen directeur van Gazprom al is opgestapt…”

Scholte hield deze week een toespraak op het Museumplein, waar het grote hoofdkantoor van Gazprom Europa is gevestigd. Hij overhandigde er de ruim 75.000 ondertekende petities. 


"Andere aanbieders investeren wel in lokale energie"

Een praktisch probleem bij gaslevering is dat ook andere energieleveranciers niet kunnen garanderen dat er in hun aanbod niet een deel Russisch gas zit. Dat legde ook aanbieder Greenchoice deze week uit, op vragen van P+. Scholte: “Belangrijker is dat je bij Gazprom zeker weet dat het Russisch gas is. En dat er geen enkele inzet is om te investeren in lokale alternatieven voor gas, zoals warmtenetten of biogas of aardwarmte. Dat doen andere Nederlandse aanbieders wel.”

Geen enkele verontwaardiging dus bij de VNG. Wel ‘alle begrip voor de roep uit de samenleving om Russisch gas te boycotten, en daarmee een vuist te maken tegen de huidige Russische regering. Alleen gemeenten kunnen dat eenvoudigweg niet zelf’, aldus de koepel van samenwerkende gemeenten.


"Moreel appel op bedrijfsleven"

In hetzelfde statement staat dat de VNG het kabinet oproept om dit in Europees verband aan de kaak te stellen, ‘zodat de nodige aanpassingen in de spelregels met betrekking tot de aanbestedingseisen en de internationale gasmarkt worden doorgevoerd. Pas als dat gebeurd is, is het mogelijk voor energieleveranciers, en daarmee ook voor de Nederlandse consumenten, om Russisch gas uit te sluiten’.

De ‘gemene’ gemeenteorganisatie zegt dus totaal niets te kunnen doen, en verwijst daarom maar door naar het kabinet en het bedrijfsleven: ‘Gemeenten kunnen wel een moreel appel doen op bedrijven om waar mogelijk hun economische banden met Rusland op z’n minst te bevriezen of te verbreken'.