Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
11 oktober 2014

Bas Eickhout nieuwe nummer 1 Duurzame 100

Europarlementariër Bas Eickhout is de nieuwe nummer 1 in de Duurzame 100. Designer Daan Roosegaarde kwam uit niets op plaats 5 binnenstormen.

Roosegaarde is ook de man op de cover van de laatste P+. De PDF van het interview met hem is vaak gedownload. Hij vertelt daar over het park in Peking dat hij met een speciale techniek smogvrij wil maken. Van het opgevangen roet maakt hij bijzondere sieraden, waaronder ringen. Ook legt hij nu een fietspad aan dat de hele nacht verlicht blijft, zonder stroom.

Stientje van Veldhoven is de hoogste politicus die in Den Haag werkt, op nummer 8. Het zijn alleen Tweede Kamerleden die in de ranglijst van Dagblad Trouw staan. Ministers uit dit kabinet ontbreken volledig. De jury is aan een herwaardering begonnen voor het politieke handwerk, na jaren van afkeurende stemmingen over het duurzame denken in Den Haag. De twee Kamerleden van Partij voor de Dieren doen het ook allebei heel goed.

Prijswinnaar Eickhout (1976) zei daar tijdens zijn dankwoord ook iets over. Echte verandering moet ook volgens hem van onderop komen. Maar er zijn dan toch politici nodig om deze maatschappelijke druk om te zetten in beleid, in wetten, in … politiek.

Hij vindt het wel terecht dat de prijs naar een Europarlementariër gaat, blijkt uit een interview in de speciale bijlage die de Trouw Groen-redactie maakte over de Duurzame 100. “Als het om milieu gaat, moet je in Europa zijn”, zegt hij.

Op de website krijgt de nummer 1 de volgende beschrijving mee: “Al jaren scoort Bas Eickhout hoog in de Duurzame 100. Dit jaar beloonde de jury de GroenLinks-Europarlementariër vanwege zijn daadkracht en impact met de eerste plaats. Hij streed in Brussel tegen schaliegasboringen, voor dierenwelzijn, tegen het gebruik van landbouwgif door boeren en tegen het overboord gooien van bijvangst door vissers. In 2014 maakte hij een einde aan koelstoffen die de aarde opwarmen: onze koelkasten en vriezers moeten voortaan vrij zijn van F-gassen, een soort superbroeikasgassen. Deze wet zal worden overgenomen door Californië. President Obama en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping spraken af dit probleem naar Europees model aan te pakken. Voordat hij in 2009 Europarlementariër werd, werkte de schei- en natuurkundige als klimaatwetenschapper bij het RIVM en het Planbureau voor de leefomgeving. In die functie schreef hij mee aan het vierde rapport van het IPCC, het VN-klimaatpanel. In Brussel is hij dan ook zeer actief op de dossiers klimaat en energie. Voor beide onderwerpen is hij in de Nederlandse en internationale media ondertussen het Europese gezicht geworden.”

Hoofdredacteur Jan Bom van P+ People Planet Profit kwam op plaats 94 terecht. Waar we heel tevreden mee zijn.

Duurzaamheidskoningin Marjan Minnesma zit nu zelf in de jury en was dus niet langer verkiesbaar.

Hier alle 100 van de Duurzame 100.

P+ over Daan Roosegaarde