Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
De papiermakers van Arjowiggens
De papiermakers van Arjowiggens
24 oktober 2012

De Circular Economy bestaat al: PAPER

Al tientallen jaren wordt papier gerecycled. Maar dat maakt het nog geen onderdeel van de circulaire economie. Dat geldt wel voor het FSC-gecertificeerde papier van Arjowiggins Graphic waarop P+ wordt gedrukt.

Het bijzondere is dat de grondstof voor dit papier in de Franse stad Le Mans wordt opgehaald bij kantoren: het gaat om gebruikte A4-printervellen. De ophalers zijn ex-veroordeelden, verslaafden, zwangere tienermoeders en andere sociale zwakke groepen, die op een andere wijze niet aan het werk komen.

De papiermakers van Arjowiggins in de fabriek LeBourray zijn in de loop der jaren zo goed in hun vak geworden, dat ze van dit afval een kwaliteitspapier maken waar zelfs museum Het Louvre catalogi op drukt. Maar een deel van de papieroplage gaat ook weer terug naar de stad. De marketeers maken er een City Magazine van, voor bewoners en bezoekers. Zo is een deel van het papier weer terug op de plek waar het vandaan komt. De cirkel is rond.

P+ maakte over dit bijzondere voorbeeld uit de circulaire economie begin vorig jaar een Special, die kan dienen als Reader voor het congres ‘Closing the Loop’. Zie de linkerkolom, onderaan.

In de Special staat onder andere een portret van  Bernard Decultot, de ‘chef-kok’ van deze papierfabriek. “Op zijn visitekaartje staat dat hij chef is over de pâte, waarmee geen vleesschotel bedoeld wordt, maar papiermassa. Decultot (1954) neemt het toch letterlijk, want hij spreekt over zijn werk alsof hij de scepter zwaait over een Frans toprestaurant met minstens drie Michelin-sterren.

Door de recyclingfabriek Le Bourray wandelend, is deze vergelijking minder vreemd dan je zou denken. In enorme dampende ketels onder- gaat het aangeleverde oud papier een hergeboorte. Maar er is jaren van ervaring voor nodig om de mix van allerlei kwaliteiten oud papier zo samen te stellen, dat het gerecyclede eindproduct een even hoge kwaliteit heeft als het oorspronkelijke product. “Krantenpapier maken, dat kan iedereen”, zegt Decultot minachtend, alsof hij het over een goedkoop wegrestaurantje voor truckers heeft.

Decultot belichaamt de evolutie van het eerste gepruts met gerecycled grauwgrijze papier, tot een ietwat goudkleurig en superstrak eindpro- duct, waar geen spatje inkt meer in zit. De
papierfabriek in Le Bourray doorliep alle stappen zelf, want er werd al in 1951 met het recyclen begonnen. De huidige papierkwaliteit Eural Premium bestaat sinds 2001.

Het geheim van deze chef-kok? “De juiste samenstelling van grondstoffen, met een stevig aandeel van A4-tjes. En waarom? Niet omdat er geen kleurenop zitten, maar vanwegede vezelstructuur. En vervolgens een volko-men mechanisch proces waarmee we de papiermassa ontinkten. We doen dat nu in twee uitgebreide loops. Dat is voldoende om tot een natural white te komen.”

Hoe zijn de sociale omstandigheden in zijn gigantische kookstudio? Als vanzelfsprekend zijn er ISO-certificaties (9001 en 14001) en OHSAS 18001, ook een norm voor een gezonde en veilige werkplek. Ducultot: “Veiligheid staat altijd bovenaan de agenda. Als er ongelukjes gebeuren, dan komt het door gladheid, uitglijden over glibberige papierresten. Daarom is het altijd: vegen, vegen, vegen.”

Het is duidelijk: Decultot wil zijn ‘keuken’ brandschoon hebben. Hij wandelt rond en schudt aan de lopende band handen. Hij ziet niet dagelijks al zijn 266 koksmaatjes, die in vijf diensten 24 uur per dag staan te kokkerellen, 363 dagen per jaar. Alleen voor de kerstmaaltijd gaat de papierfabriek twee dagen dicht.

De website van Arjowiggins Graphic

Het programma van conferentie Closing the Loop, ook met Masterclass over de bedrijfstak MAAKINDUSTRIE
 

Downloads

Meer info download je hier:

P+ Special over Papier en circulaire economie (991 kb)