Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Herwonnen vezels bij Aquafil, Ljubljana
Herwonnen vezels bij Aquafil, Ljubljana
24 oktober 2012

De Circular Economy bestaat al: TEXTIEL

Niet alleen de tapijttegels van Interface en Desso bestaan uit garens die zijn teruggewonnen uit oude tapijten. H&M verwerkt in de kleding NewLife-vezels die zijn gemaakt zijn van gerecyclede PET-flessen. Als bijlagen diverse Readers.

READER 1: SPECIAL P+ TAPIJTVEZELS

Interface en Desso zijn klant van Aquafil, het Italiaanse vezelconcern van Giulio Bonazzi. Hij zette in Slovenië, vlakbij de hoofdstad Ljubljana, een nieuwe verwerkingsfabriek neer voor het opnieuw verwerken van de kunststof Polyamide 6. Als het in oude tapijten zit, verdwijnt dat nu nog meestal in afvalhopen of in verbrandingsovens. Dat is zonde, want de basis van deze grondstof komt uit de olie-industrie. Olie wordt niet alleen steeds duurder, maar de hoeveelheid energie die al nodig was om er de vezel van te maken, gaan door verbranding verloren. Dit blijkt uit LifeCycleAnalyses (LCA). CEO Bonazzi claimt dat zijn proces zelfs betere garens oplevert, zodat er sprake is van ‘upcycling’. De vezel heel Econyl.

P+ bezocht de fabriek van Aquafil en maakte er in samenwerking met Interface een Special van. Het is een toonbeeld van de circulaire economie in werking. Deze Special is gratis als PDF, zie link onderaan dit bericht.

Op de conferentie ‘Closing the Loop’ krijgen deelnemers de kans om bij de productie van Interface te zien hoe oude tapijttegels uit elkaar worden gehaald, om de Polyamide terug te winnen. Ook toont Interface welke nieuwe tegels gemaakt zijn van het herwonnen vezel Econyl.

READER 2: PAPER TEXTIEL EN MODE VAN THE CIRCULAR ECONOMY

De Miroglio Groupo, een andere Italiaanse vezelmaker, richt zich op de herverwerking van een andere kunststof, polyester. Het garen wordt voor 100 procent gemaakt uit ingezamelde PET-flessen. Het is bruikbaar voor mode-artikelen, sportkleding, ondergoed, technische werkkleding en voor stoffen in de meubelindustrie. Onder andere H&M koopt het vezel NewLife in voor eigen mode-producten. Maar ook topontwerpers als Vivienne Westwood toonden belangstelling.

Mede-organisator The Circle Economy schreef speciaal voor de conferentie een reeks Papers, waarin beknopt de ontwikkeling binnen de Textielsector wordt geschetst. Ook deel 1 van deze serie over Textiel is als reader voor de conferentie beschikbaar. Linkerkolom, onderaan.

READER 3: COVERSTORY P+ OVER REVOLUTIE IN GEBRUIKTE KLEDING

P+ maakte ook een coverstory over de verwerking van gebruikte kleding. Inzamelaar KICI ontketent een revolutie in deze markt, die zioch totnutoe vooral richtte op de opnieuw verhandelen van de beste kleding in landen in Oost-Europa en Afrika. De helft van het aangeboden oude goed is echter te slecht en verdere selectie is zelfs te duur. Daardoor verdwijnt zo ongeveer de helft in oude lorren, poetskatoen en in de verbrandingsovens. Met een nieuwe sorteermachine kan dit onrendabele deel echter op vezelniveau worden uitgesorteerd. Hierdoor is het wel mogelijk om katoen en kunststoffen opnieuw te gaan overwerken in de fashionindustrie. Hiermee wordt met de officiele ingebruikneming van deze machine op de conferentie Closing the Loop weer een belangrijke stap gezet in het realiseren van de circulaire economie. Ook dit artikel wordt in deze reader aangeboden. Linkerkolom, onderaan.

READER 1: SPECIAL OVER TAPIJTVEZELS INTERFACE

READER 3: COVERSTORY P+ OVER REVOLUTIE IN GEBRUIKTE KLEDING

Econyl van Aquafil

New Life Yarns

Tekst Jan Bom en Fleur Embrechts