Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
katja schuurman
katja schuurman
25 januari 2013

Katja of Jan Kees als Nederlandse bankenvoorzitter

Wie kan de geschonden reputatie van het bankbedrijf herstellen? Dat nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken moet een kruising zijn tussen Paul Rosenmöller, Peter van Uhm, Thérèse Boer, Antoinette Hertsenberg, Katja Schuurman en Wubbo Ockels, vindt Wouter Scheepens van FIER, de denktank van jonge bankiers.

Natuurlijk bestaat er geen kruising tussen Katja en Wubbo. Maar wat al deze mensen wel met elkaar gemeen hebben: ze komen geen van allen uit het bankbedrijf zelf. “En dat zou een goede zaak zijn”, zegt Wouter Scheepens, de auteur van het onmogelijke profiel.
Hijzelf is vanaf het eerste uur de aanjager van FIER, een groep van jonge bankiers die zich inzetten voor slaan van bruggen tussen banken en de samenleving.

Scheepens: “Ik zie binnen de sector geen logische invulling. Dat is op dit moment ook heel moeilijk, want de grootbanken hebben op dit moment allemaal andere belangen. Als bank A de voorzitter levert, is bank B daar niet gelukkig mee. Daarom: een charismatische buitenstaander. Maar dan nog ben ik ben zo bang dat het een redelijk traditioneel figuur gaat worden, niet iemand met bijzondere kwaliteiten. Boele Staal was iemand van buiten, maar of het nou weer zo iemand moet worden?”

Scheepens analyseert in zijn stuk: “De uitdagingen voor de banksector kunnen in de kern teruggebracht worden tot drie overkoepelende en deels samenhangende thema’s:

1. de aanhoudende druk op de financiële resultaten door de slechte economische situatie;

2. nieuwe regelgeving, die onder meer dwingt tot versterking van de vermogensposities en;

3. De beschadigde reputatie en de vertrouwensbreuk bij klanten en toezichthouders. De sector krimpt en onder deze druk ontstaat het beeld dat het sectorbelang en dat van de individuele banken niet steeds parallel lijkt te lopen. Ga er maar aan staan, nieuwe voorzitter!

Een ethisch hoogstaande politicus dus?
“Ik heb heel lang heel veel namen overwogen. En dan kom je uit op iemand als Jan Kees de Jager, de oud-minister van Financiën. Het nadeel: dan wordt het meteen weer zo’n politiek verhaal. Daarom heb ik toch maar liever een profiel geschetst dat hopelijk zorgt voor discussie.”

In zijn stuk noemt Scheepens De Jager niet, maar Katja en alle anderen wel. “Dit alles vraagt een combinatie van competenties. Bijvoorbeeld Paul Rosenmöller’s integriteit en overtuigingskracht; vanuit een niet-mainstream-positie weet hij grote groepen te winnen voor zijn visie en opinie. Daarnaast Generaal b.d. Peter van Uhm’s leiderschapskwaliteit: hij is indrukwekkend overeind gebleven op de moeilijkste momenten en toonde zich in een Ted-talk een meester in het uitleggen de waarde van het leger. Op zo’n wijze mag de banksector ook in de schijnwerpers worden gezet. Om de klant steeds centraal te houden, is te leren van Thérèse Boer die zich daarin als gastvrouw in een sterrenrestaurant een meester toont. Antoinette Hertsenberg's kritische blik op de sector zal voorkomen dat er te snel zelfgenoegzaamheid ontstaat. Ook een snufje Katja Schuurman, een beetje voor de looks, maar vooral omdat zij zich door haar 'Return to Sender'-initiatief een voorvechter van de private sector, eerlijke handel en duurzaamheid toont. De innovatiedrang en vasthoudendheid van Wubbo Ockels kunnen smaakversterkers zijn.”


Zin in deze discussie? P+ biedt de PDF van Scheepens oproep aan. Zie linkerkolom, onderaan.
 

Downloads

Meer info download je hier:

Bankenvoorzitter volgens Scheepens (PDF) (784 kb)