Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Eiffeltoren, door Erik Kriek
Eiffeltoren, door Erik Kriek
08 juni 2015

Klimaatcoalitie bereidt zich voor op Parijs

Het Nederlandse bedrijfsleven maakt zich op voor de Klimaattop in Parijs. MVO Nederland bundelt een brede coalitie.

Parijs wordt in december het toneel voor een historisch klimaatplan. Over één punt lijkt consensus te zijn: het plan moet behoorlijk ambitieus worden om de opwarming van de aarde te beperken tot onder de 2 graden Celsius. De Nederlandse Klimaatcoalitie is alvast hard bezig dat doel te verwezenlijken. P+ interviewde al enkele deelnemers aan de coalitie. Lees de gratis PDF. En illustrator Erik Kriek geeft in hetzelfde nummer zijn visie op de aankondiging dat er windmolens op de Eiffeltoren komen te staan.

MVO Nederland is samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Klimaatverbond Nederland en Natuur & Milieu initiatiefnemer van die Klimaatcoalitie. Inmiddels heeft de coalitie zo’n 200 leden die een uiteenlopende mix van NGO’s, bedrijven en overheden vormen.

Vincent van Marle (1985) is namens MVO Nederland één van de stuwende krachten achter het project. Van Marle: “We proberen de coalitie zo breed mogelijk te maken. Met de woorden ‘verbinden’, ‘versterken’ en ‘opschalen’ proberen we zo veel mogelijk organisaties bij elkaar te brengen die zich uitspreken voor een klimaatneutrale bedrijfsvoering. Het unieke van deze coalitie is dat het een samenwerking is van bedrijven, overheden als NGO’s,” aldus Van Marle.

Een lid van de coalitie committeert zich aan vijf doelen:
+ 1 Zo snel mogelijk een klimaatneutrale bedrijfsvoering creëren, uiterlijk in 2050;
+ 2 De Huidige CO2-footprint inzichtelijk maken;
+ 3  Aannemelijk maken dat de weg naar klimaatneutraliteit is ingezet, bijvoorbeeld door eigen tussentijdse doelen vast te stellen;
+ 4 Als ambassadeur dit initiatief actief promoten binnen de eigen keten, branche en sector;
+ 5 Eventueel: Een rol spelen tijdens de klimaattop in Parijs.

Op 28 november neemt een deel van de Klimaatcoalitie de trein naar de klimaattop in Parijs. In die trein, waarin ook de media en de onderhandelingsdelegatie van de Nederlandse regering zitten, laten leden van de coalitie ter inspiratie zien hoe zij in 2020 al een forse CO2-besparing willen bereiken.

Ter voorbereiding van de Klimaattop organiseert de klimaatcoalitie een paar bijeenkomsten, waaronder een groot evenement op 22 juni, in de Awarehouse van Interface in Scherpenzeel.

Agenda voorbereidende bijeenkomst Klimaatcoalitie

Tekst Jean-Paul Drabbe, illustratie Erik Kriek

Downloads

Meer info download je hier:

Artikel P+ over Klimaatcoalitie (PDF) (254 kb)