Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Nieuwe economie in 2021
Nieuwe economie in 2021
28 januari 2022

Circulaire economie in 2021 niets opgeschoten

De circulaire economie is in 2021 niet gegroeid. Dat stelt MVO Nederland in de Nieuwe Economie Index (NEx), op basis van onderzoek van SEO.

Dit betekent nogal wat, aan de vooravond van de week van de Circulaire Economie, die start op maandag 7 februari. Volgens MVO Nederland is de mate waarin circulair geproduceerd wordt vorig jaar op 12,9 procent blijven steken. 

Directeur Maria van der Heijden keek hier zelf ook van op. De indruk is dat steeds meer bedrijven percentages gebruikt plastic in hun producten opnemen. Er is statiegeld op kleine flesjes gekomen. De circulaire fashion rukt ook op, met tal van succesvolle Nederlandse labels. Dit bleek nog uit het P+ Lookbook Circular Fashion van vorig jaar. 

Van der Heiden: “H&M heeft een circulaire collectie en BMW maakt volop reclame over circulaire auto’s. Het gros van de mensen scheidt al jaren afval en brengt kleding naar de textielbak. De NEx laat echter zien dat dat niet representatief is. Stilstand is geen vooruitgang.”


Grootste stijging voor vrouwelijke commissarissen 

Zou het tijd worden voor strengere wetgeving? Dat helpt, blijkt ook uit de NEx. Daar waar de Nieuwe Economie groeide, was dit te danken aan maatregelen uit Den Haag.


De hoogste stijging is voor inclusief ondernemen (39,8 procent t.o.v. 33,8 procent in 2021). Dit is vooral te verklaren door meer vrouwen op hogere posities. Zo nam het gemiddelde aandeel vrouwen in de raad van bestuur sinds 2018 toe van 12,6 naar 17,9 procent. In de raad van commissarissen steeg het percentage vrouwen zelfs van 25,8 naar 33,2 procent. MVO Nederland constateert: ‘Dit komt vooral door de wet die per 1 januari 2022 voorschrijft dat 33 procent van de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven uit vrouwen moet bestaan én dat bedrijven moeten rapporteren over hun ambities’.
 

"Scherpe randvoorwaarden nodig"

Van der Heijden constateert dan ook terecht: “De kracht van ondernemers is enorm, maar er zijn wél scherpe randvoorwaarden nodig van de overheid. De stijging op het thema inclusief ondernemen laat wat dat betreft zien dat wetgeving werkt. Het is aan het fris aangetreden kabinet Rutte IV om lef te tonen en de ambitieuze plannen om te zetten in nog meer concrete wetgeving voor duurzame ondernemers.”

Uit het onderzoek zou blijken dat 15,4 procent van het Nederlands bedrijfsleven nu duurzaam is. Dat is geen overweldigende stijging. De index stijgt daarmee 1,3 procentpunt ten opzichte van 2021. Dat tempo is 'nog' te laag, vindt MVO Nederland.

Ander onderzoek naar de situatie in Nederland, van de Circularity Gap Report, ziet de situatie in ons land een stuk rooskleuriger dan MVO Nederland. In dit onderzoek wordt Nederland wereldwijd een koploper genoemd, en zou al voor 24,5 procent circulair zijn. Wereldwijd zakte volgens het Circularity Gap Report de mate van circulariteit, van 9,1 procent naar 8,6 procent. 

Vraag bij alle onderzoeken is hoe onderzoekers met -deels- verouderde cijfers toch tot zulke precieze percentages kunnen komen. Wie de moeite neemt om het SEO-rapport van MVO Nederland te lezen, ziet hoe de onderzoekers hiermee worstelen.

Downloads

Meer info download je hier:

Nieuwe economie 2021 onderzoeksrapport (1575 kb)