Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
05 mei 2021

RE claimed: T-shirts van houtpulp en katoenafval

Ben je pas circulair wanneer een kledingstuk voor 100 procent uit eerder gebruikte vezels bestaat? Of ga je voor het technisch maximaal haalbare percentage? Leonie Windhouwer van RE | claimed presenteert basic T-shirts die voor 70 procent uit houtpulp bestaan en voor 30 procent uit katoenafval. “Ik ben zo circulair mogelijk”, zegt ze heel praktisch over de richtingenstrijd tussen rekkelijken en preciezen. 

RE | claimed presenteert de T-shirts in een mini P+ Special. Deze digitale uitgave maakt deel uit van een reeks artikelen over circular fashion die in samenwerking met Stichting DOEN wordt gemaakt.  

De naam van het label RE | claimed verwijst duidelijk naar het hogere doel van Windhouwer: “Het staat voor het gebruik van teruggewonnen materialen. Ik verwerk zoveel mogelijk textielafval in mijn T-shirts.” 

Windhouwer zet zich met haar basics duidelijk af tegen de grote labels: “Ik heb meer dan tien jaar voor grote fashion retailers gewerkt. Veel gereisd, vooral in Azië waar ik met eigen ogen heb gezien wat de impact van ons huidige consumentengedrag is en wat de gevolgen hiervan zijn voor de volgende generaties. Met dit in mijn achterhoofd ben ik gaan onderzoeken hoe kleding zo duurzaam mogelijk geproduceerd kan worden. Mijn doel was om een slow fashion, future proof T-shirtmerk op te richten.”   

Over haar aanbod: “We willen niet elk seizoen een nieuwe collectie aanbieden maar willen mensen juist aanmoedigen om minder en beter te kopen. De hele productieketen van RE | claimed is duurzaam, transparant en lokaal. Dit begint al bij de vezel; in plaats van nog meer afval te creëren, gebruiken wij afval als een van onze belangrijkste componenten. De superzachte vezel REFIBRA ™ combineert 30 procent katoenafval met 70 procent duurzame houtpulp en wordt volledig in Europa gemaakt.”

Ook is er een sociale opdracht: “Voor het productieproces sloegen wij de handen ineen met Makers Unite, een sociale onderneming die lokale Amsterdammers en nieuwkomers bijeenbrengt om samen duurzame producten te maken en ze vervolgens te begeleiden naar een betaalde baan.”

En een milieucomponent: “Daarnaast worden alle gekleurde RE | claimed T-shirts op natuurlijke wijze, op kleine schaal, in Amsterdam geverfd. Op deze manier bieden wij vrouwen dus T-shirts aan die circulair, lokaal en sociaal geproduceerd zijn.”

Download mini P+ Special over RE | claimed

Bezoek website RE | claimed 

Downloads

Meer info download je hier:

P+ mini special over Re | claimed (461 kb)