Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
The Swapshop
The Swapshop
28 april 2021

The Swapshop: stop het kopen, kopen, kopen

Rijen voor de weggooimode van Primark, nu er weer zonder afspraak gewinkeld kan worden. Terwijl er in Rotterdam en Amsterdam toch een mooi alternatief is: The Swapshop. Sanne Smit biedt aan kleding onderling te ruilen, om de textielberg op deze wereld niet nog hoger te maken. “Wij willen hiermee een volwaardig alternatief bieden voor het kopen van fast fashion door de levensduur van zo veel mogelijk kledingstukken te verlengen. Zo strijden wij tegen de overproductie: het kopen, kopen, kopen en meer is nog niet genoeg.”

The Swapshop worden gepresenteerd in een mini P+ Special. Het is een nieuw businessmodel om kleding te ruilen, naast dat van LENA the Fashion Library, waar je kleding kunt lenen.Deze digitale uitgave maakt deel uit van een reeks artikelen over circular fashion die in samenwerking met Stichting DOEN wordt gemaakt.  

Sanne Smit opende kortgeleden de nieuwste Swapshop in Amsterdam. Waarom deze naam? Smit: “The Swapshop zegt wat het is. No nonsenseSwappen is dus ruilen, in plaats van kopen. Onze naam geeft aan dat we van swappen het nieuwe shoppen willen maken.”

Smit is lid van het The Swapshop kernteam van vier. “In het afgelopen jaar zijn daar negen collega’s bijgekomen en meer dan twintig swaphero’s die zich op vrijwillige basis inzetten. Begonnen zijn we eind 2018. Toen hebben we ons officieel als stichting bij de Kamers van Koophandel ingeschreven. Eerst heel klein met swap events, vreedzame guerilla-acties, lekker rebels. Nu op vaste plekken in de stad.”

Er zijn volgens Smit al zo’n 5000 mensen aangesloten die al eens geswapt hebben.”

Wat is er in de ruilwinkels te vinden? Smit: “Wij krijgen zulke toffe dingen binnen die mensen niet meer dragen. Het is ongelooflijk. Het werkt dan heel simpel. Je komt bij ons en je levert kleding in die je niet meer draagt, maar nog wel in goede conditie is. Een gewone jeans levert je 5 swaps op. Een broek van Mud Jeans 10 swaps, want duurzame labels zijn bij ons veel meer waard. Met die swaps kun je dan iets anders uitzoeken. Een overhemd, of een Schotse kilt, als je heel gek wilt doen. We vragen daarnaast voor ieder item dat iemand meeneemt een klein bedrag aan servicekosten, om onze vaste kosten te dekken.”

The Swapshop lijkt op ruilfeestjes van vriendinnen. Smit: “Het verschil is dat ons aanbod heel groot, divers en gevarieerd is. En ook heel snel wisselend. Er zijn genoeg swappers die om tien uur ’s ochtends langskomen en zeggen: nou, om vier uur kom ik weer kijken. In die paar uur kan de collectie weer heel anders zijn. Ik moet de swapper nog vinden die bij ons niet kon slagen.”

Website van The Swapshop

Download P+ mini special over The Swapshop

 

 

Downloads

Meer info download je hier:

The Swapshop mini P+ Special (439 kb)